Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NIKAD SE NECU VRATITI

24. 02. 2007.

NIKAD SE NECU VRATITI - Najbolji diplomci sa Elektrotehnickog, Mašinskog, Arhitektonskog i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i dalje odlaze iz zemlje. Samo je sa Elektrotehnickog fakulteta gotovo cela jedna generacija odlicnih studenata prošle godine krenula trbuhom za kruhom. Od oko 80 diplomaca koji su završili ovaj fakultet u poslednje tri godine sa prosekom vecim od devet, oni koji su ostali u Srbiji mogu se izbrojati na prste jedne ruke, a i oni traže nacin da odu odavde.

Gostujuci pre nekoliko dana u redakciji „Blica“, Veselin Jevrosimovic, vlasnik „Komtrejda“, požalio se da je tražeci spisak najboljih studenata koji su diplomirali prošle godine na Elektrotehnickom fakultetu, a koje je planirao da zaposli u svojoj firmi, saznao da su skoro svi otišli ili se spremaju da odu u inostranstvo. Vlasnik „Komtrejda“ u prvi mah nije poverovao svojim saradnicima pa je inženjere telefonom krenuo da poziva sam.

Rezultat je bio poražavajuci - prakticno samo dvojica još nisu stigla da odu iz Srbije. U pitanju su odlicni studenti (prosek iznad devet) i takvih je 84 diplomiralo na Elektrotehnickom fakultetu od januara 2004. do januara 2007. godine.

Prema podacima koje ima ovaj fakultet od 15.000 studenata koliko ih je diplomiralo od 1947. godine do sada, njih 5.000 je otišlo iz zemlje.

- Imamo podatke da je jedna trecina naših diplomaca otišla iz Srbije. Najviše su odlazili u Ameriku, SAD i Australiju, ali i u zemlje zapadne Evrope, gde je njihova diploma priznata i veoma cenjena. Oni su jednostavno išli tamo gde im je nudena sigurnost i mogucnost da se bave onim za šta su se školovali bez straha za svoju buducnost. Poslednjih pet godina situacija se, ipak, malo promenila, pa inženjeri elektrotehnike uspevaju i kod nas da nadu dobar posao - kaže za „Blic“ Ivan Jovanov, student prodekan na Elektrotehnickom fakultetu u Beogradu.

Naš sagovornik istice da je strucnost koju su potvrdile generacije naših studenata tehnickih fakulteta jedan od razloga što su ih na Zapadu docekivali raširenih ruku.

- Naši tehnicki fakulteti bili su mešavina tvrde ruske i nemacke škole koja se pokazala kao dosta dobra, a njima je bilo isplativije da „uvoze“ naše inženjere nego da ih sami školuju - kaže Jovanov.

Boban Stefanovic, koji je pre dve godine diplomirao na ETF-u sa visokim prosekom, uspeo je odmah da se zaposli i prvobitno je planirao da ostane u Srbiji.

- I kod nas ima posla za inženjere elektrotehnike. Tacno je da sam odmah dobio posao, ali sam bio jako malo placen. Zato planiram da ovde ostanem još godinu, najviše dve dok ne steknem dovoljno iskustva. Posle toga cu potražiti posao negde u Evropi. Najbolji iz moje generacije leteli su odavde dan pošto su diplomirali. Cuo sam da sada dobro žive u Americi, Kanadi, Nemackoj... Neki su dobijali stipendije za postdiplomske studije na najboljim svetskim univerzitetima. Verovao sam da ovde može da mi bude dobro, ali nije tako. I zato i ja odlazim - kaže za „Blic“ Boban Stefanovic.

Do 2003. u inostranstvo je odlazio i veliki broj najboljih diplomaca sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Milan Martic, prodekan za nastavu na FON-u, kaže da su najbolji odlazili, jer u Srbiji nisu mogli da nadu posao, a s druge strane, diploma tog fakulteta garantovala im je odlicnu prohodnost na Zapadu.

- Ipak, poslednje dve godine manje od deset odsto naših studenata, koji su diplomirali sa prosecnom ocenom devet i više, odlucuje da odu iz zemlje. Razlog tome jeste to što uspevaju da nadu dobro placen posao u Srbiji i da u startu imaju plate 700-800 evra. U poslednjih godinu dana osam naših najboljih studenata zaposlilo se u SAP-u, gde imaju odlicne uslove za rad - kaže Milan Martic.

Miloš Nedeljkovic, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, kaže da nemaju tacne podatke o broju njihovih diplomaca koji su otišli u inostranstvo.

- Sigurno je da su najviše odlazili od pocetka devedesetih do 2000. Tu nema pravila jer nisu odlazili samo najbolji, vec svi koji su mogli da se snadu i nadu posao. Najviše naših studenata ima u Kanadi, Americi, Australiji, ali i u Nemackoj. Školovali smo dobre kadrove koji su se odlicno pokazali u svetu. Neki od najboljih studenata zaposlili su se na našem fakultetu, a neki u dobrostojecim domacim firmama, ali tu se i dalje suocavaju sa problemom niskih plata, nemogucnosti da dobiju stan... Ipak, mislim da poslednje tri-cetiri godine manje odlaze - kaže za „Blic“ Miloš Nedeljkovic

Zoran Petrovic, inženjer elektrotehnike, otišao je u Kanadu 1993. godine nakon što je diplomirao sa prosekom 9,00. Zaposlio se u uspešnoj firmi koja ima predstavništva na svim kontinentima, putuje, kupio je kucu u Torontu, pomaže roditeljima u Srbiji i uspeva, kaže, da svake druge godine dode da vidi porodicu i prijatelje.

- Deca su zadovoljna, Srbiju retko pominju, njihov život je ovde. Suprugu i mene povremeno napadne nostalgija, obicno pred praznike. Onda se setim poniženja koje je moja porodica trpela pocetkom devedesetih, cekanja u redovima, nemaštine, straha... I tada sam siguran da se nikada necu vratiti - prica za „Blic“ Zoran Petrovic. //blic.co.yu
Čitanja: 4348

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda