Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

REKORDAN RAST NA BEOGRADSKOJ BERZI!

10. 05. 2007.

REKORDAN RAST NA BEOGRADSKOJ BERZI! - Cene akcija na Beogradskoj berzi naglo porasle nakon vesti da ce DSS i DS formirati vladu. Belex 15 skocio više od 11,44 %. Indeks Beogradske berze Beleks 15 porastao je više od 11 odsto u odnosu na jucerašnji dan, kada je zaustavljen pad indeksa berze koji su imali opadajuci trend od pocetka nedelje. Kao i u vezi sa obaranjem cena akcija , tako i ovaj rast strucnjaci dovode u vezi sa politickim dešavanjima, odnosno vešcu o formiranju Vlade. Kako saznaje B92, dogovor o vladi je postignut sinoc tokom sastanka lidera DS i DSS, Borisa Tadica i Vojislava Koštunice.

U utorak indeks Belex 15 pao je za 5,26 odsto, a potom u sredu 6,53 odsto, dok je danas došlo do preokreta i cene su porasle u proseku za 11,44 odsto. Optimizam na berzi se video od jutros kada su skoro sve akcije pocele da beleže rast cene. I domaci i strani investori oko milijardu evra.

Strucnjaci smatraju da su rekordni pad pa rast cena akcija na berzi ipak u vezi sa politickim dešavanjima. Pad je usledio nakon izbora Tomislava Nikolica za predsednika skupštine, a rast je poceo još juce nakon spekulacija da je na pomolu dogovor o Vladi izmedu lidera demokratskog udvostrucili ili cak utrostrucili naloge za kupovinu u odnosu na prethodne dane.

Siniša Krneta, direktor poslovnih operacija Beogradske berze, tvrdi da je nadonaden gubitak koji je ostvaren pocetkom nedelje, a koji je iznosio bloka.

Prenaglašena reakcija investitora

“Bilo je dosta price da su cene prenaduvane, ali ovo je dokaz da je sve politika”, kaže za B92 Dragoslav Velickovic, direktor brokerskog odeljenja Sosjete ženeral banke.

Brokeri kažu da su najviše zaradili oni koji su kupovali kada je vrednost akcija naglo padala, i da su najveci gubitnici sitni domaci investitori koji su panicno prodavali svoje akcije.

Broker kuce AC broker Nenad Gujanicic ocenio je danas da je odmah nakon nagoveštaja o formiranju nove demokratske vlade Srbije znacajno porasla vrednost akcija na Beogradskoj berzi, cime je skoro neutralisan raniji pad.

"Tek što je nagovešteno da ce biti formirana nova demokratska vlada investitori su 'pohitali' u kupovinu akcija, cime je samo u nekoliko desetina minuta prouzrokovan veliki rast tržišta", kazao je on Gujanicic je naveo da je jedna od glavnih karakteristika berzanske trgovine ovih dana bila prenaglašena reakcija investitora na pozitivne, ali i na negativne vesti.

Politika najviše porasla na kontinuiranom trgovanju.

Najveci rast na kontinuiranom trgovanju na Beogradskoj berzi su zabeležile akcije Politike (PLTK) koje su porasle za 19,92 odsto. Medu tri akcije sa najvecim rastom našle su se i akcije Dunav osiguranja (DNOS) sa rastom od oko 18 odsto i Univerzal banke (UNBN) koje su porasle za 17,19 procenata.

Akcije gradevinskog preduzeca Napred iz Beograda (NPRD) su zabeležile pad vrednosti od 3,58 odsto, a pored njih, najveci pad na kontinuirano trgovanju imale su akcije Cacanske banke (CCBN) sa 0,51 odsto i Dunav Grocke (DNVG) sa padom od 0,3 procentna poena.

Danas su najveci promet imale akcije AIK banke (AIKB) sa oko 260 miliona dinara, koje su porasle za 11,74 odsto, slede Soja protein (SJPT) sa prometom od 186 miliona i rastom od 9,38 odsto i Metals banka (MTBN) sa oko 78 miliona prometa i rastom od 10,64 odsto.//b92.net
Čitanja: 2361

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda