Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BALTICKI TIGROVI

23. 06. 2007.

BALTICKI TIGROVI - Tri bivše komunisticke balticke zemlje vec sedam godina doživljavaju nezapamceni ekonomski razvoj. Estonija, Letonija i Litvanija – takode poznate kao «Balticki tigrovi» - imaju neke od najviših ekonomskih pokazatelja u Evropi.

Koliku razliku može da donese svega nekoliko godina? Manje od dve decenije posle pada komunizma, tri bivše balticke clanice Sovjetskog Saveza s sada medu zemljama koje imaju najvecu stopu ekonomskog rasta u Evropi. Estonija je tehnološki najrazvijenija zemlja Evropske unije, Letonija trecu godinu uzastopno ima najbrži ekonomski rast u Evropi, a litvanska stopa nezaposlenosti od 5,5 odsto je medu najnižim u Evropskoj uniji. Tri bivše komunisticke zemlje sada imaju otvorene, liberalne ekonomije, sa veoma malim mešanjem države i minimalnom poslovnom regulativom, kaže Kim Holms, potpredsednica Fondacije «Heritidž», jedne nezavisne organizacije u Vašingtonu.

«Njihov uspeh pokazuje da ekonomska sloboda nije samo ideja, nego prava ideja. Ne samo princip, nego odgovarajuci komplet principijelnih pravila koja pretvaraju zatvorena društva u žive, napredne, slobodne države», kaže Kim Holms.

Šta je tajna uspeha «Baltickih tigrova»? Šta kažu lokalni strucnjaci?

«Direktno strano ulaganje je vodeca pokretacka sila iza našeg ekonomskog razvoja», kaže Eriks Zunda, sekretar litvanskog parlamenta, dodajuci da se bruto nacionalni proizvod 2006. povecao za fenomenalnih 12 odsto.

Sven Mekser, clan estonskog Odbora za odnose sa inostranstvom, kaže da je važno stvoriti klimu koja podstice poslovanje.

«Shvatili smo da ocigledno, da bismo imali velika strana ulaganja, treba da privucemo investitore, da stvorimo pogodne uslove za investitore», kaže Mekser i dodaje da je jednostavan i transparentan poreski sistem bio magnet za poslovanje.

Tri «Balticka tigra» su bili pioniri u prihvatanju paušalnog poreskog sistema, u kojem se prihod oporezuje po fiksiranoj tarifi, bez obzira na ostvarenu zaradu. Litvanski zamenik ministra ekonomije Vjatautas Nauduzas kaže da su sve tri zemlje pojednostavile birokratiju, usaglasile pravila prekogranicnog poslovanja i ubrzale i pojednostavile proces pribavljanja poslovnih licenci. Nauduzas istice da je za uspeh glavna regionalna ekonomska saradnja.

«U najvecoj meri, naši trgovinski partneri su susedne zemlje. Glavni investitori su takode susedne zemlje, a na prvom mestu je Poljska», kaže Nauduzas.

Denijel Micel, iz vašingtonskog Instituta «Kejto», poredi dobru ekonomsku politiku sa gradnjom kuce.

«Dobar temelj ekonomskog rasta je to što morate da imate vladavinu zakona, svojinska prava i zdrav novac... Ako vam temelji nisu cvrsti, i najbolja politika vam ne garantuje brzi ekonomski rast», kaže Micel.

Denijel Micel istice da postoje zemlje u razvoju koje ne ostvaruju ekonomski rast uprkos niskoj porezi i minimalnoj poslovnoj regulativi. On zakljucuje da korupcija, odsustvo funkcionalnog zakonskog okvira i nestabilan monetarni sistem, ne idu ruku pod ruku sa poslovnim uspehom. //voanews.com
Čitanja: 2413

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda