Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SRECAN POVRATAK U 1989. GODINU

23. 07. 2007.

SRECAN POVRATAK U 1989. GODINU - Novi Sad dostigao tu godinu „blagostanja” lane, Beograd ce 2009, Niš 2010, a centralna Srbija tome može da se nada, po sadašnjim stopama rasta, tek za 122 godine. Srbija, kao nesudeni ekonomski „balkanski tigar”, sudeci po rezultatima regionalnog razvoja od 2000. do 2005, pogotovo ako se ništa osetno ne izmeni, izgubice skoro sve šare. Osim Beograda, Novog Sada i Niša-svi ostali krajevi se mogu osenciti tamnim bojama – od sasvim sivog do potpuno crnog. Na takav zakljucak upucuju poslednja istraživanja dr Miroslava Zdravkovica, saradnika biltena Makroekonomske analize i trendovi. Govoreci o razlozima ovakve regionalne neravnomernosti u razvoju, naš sagovornik kaže da se kod nas sve dogodilo suprotno teorijskim ocekivanjima „nove ekonomske geografije”. Jednostavno, liberalizacija spoljne trgovine u Srbiji nije uticala da se smanji relativni ekonomski znacaj Beograda, nakon njegove desetogodišnje dominacije u izolovanoj Srbiji.

Naprotiv. Beograd je, zajedno sa Novim Sadom i Nišom, nastavio da se razvija po „kineskim” stopama, dok centralna Srbija stagnira. I ne samo taj deo naše „grude”. Ogromna podrucja Srbije nisu ostvarila nikakav rast ekonomske aktivnosti i dodatno su bacena u ekonomski zapecak.

Ako je za utehu, a nije, smatra naš sagovornik, objašnjenje za takav neocekivani obrt može da bude fiskalna centralizacija i smanjivanje udela sive ekonomije u procesu tranzicije. S obzirom na to da je porastao udeo javnih prihoda i rashoda u BDP-u, raste i interes ekonomskih rentijera, tajkuna i preduzetnika da budu što bliže centru preraspodele javnih finansija. Dotle su pogranicne opštine izgubile prihode od „šverca”, jer je postalo mnogo jeftinije uvoziti robu po najpovoljnijim cenama u uslovima slobodne trgovine.

U celoj ovoj prici o neravnomernom regionalnom razvoju najbolje je prošao Novi Sad. Glavni grad Vojvodine, po svemu sudeci, lane je dostigao dohodak iz 1989, kao godine nekakvog „blagostanja” pre raspada SFRJ. Zdravkovic ocekuje da ce u 2007. Novi Sad biti za oko deset procenata iznad tadašnjeg proseka. Beograd ce 2009, a Niš 2010. dostici „srecnu” 1989.

Beogradski region je imao manji nivo dohotka za 26,7, a Niš za 35,1 odsto u odnosu na 1989. Izuzev Macvanskog okruga (pad 30,6) svi ostali okruzi su imali preko 40 procenata manji nivo dohotka u 2005. nego 1989. Veci pad, od 60 odsto, imali su okruzi u centralnoj Srbiji, a najveci sunovrat Podunavski (71,6) i Borski okrug (85,9).

U relativno kratkom periodu tranzicije, od 2000. godine do 2005. godine Beograd je povecao udeo u društvenom proizvodu Srbije sa 27,9 na 34, Vojvodina sa 30,7 na 31,2, a centralna Srbija bez Beograda smanjila je sa 41,4 na 34,8 odsto.

Vojvodina ce, ako ne racunamo Novi Sad, dostici nivo društvenog proizvoda iz 1989. godine tek u 2033. godini (stopa rasta od 2,9 odsto). Ovo i nije tako loš pokazatelj ako se uzme u obzir da podrucje centralne Srbije, po iskljucenju Beograda i Niša, treba da saceka 2129. godinu rastuci po stopi od svega 0,7 procenata. Nadajmo se, kaže dr Zdravkovic, da ce Srbija, ne racunajuci tri grada, ubrzati rast i da ce se skratiti vreme neophodno da se dostignu prethodni vrhovi ekonomske aktivnosti.

U periodu od 2000. do 2005. godine društveni proizvod Srbije povecan je 28,9 odsto. Beograd, Novi Sad i Niš ucestvuju sa 81,3 procenta u ukupnom rastu društvenog proizvoda Srbije, mada u njima živi 28,4 odsto ukupnog stanovništva.

Objašnjenje za ekonomski rast tri najveca grada u Srbiji, ne racunajuci državne monopole u njima (NIS, DIN, javna preduzeca u Beogradu), možda se može pronaci u istraživanjima sprovedenim u Nemackoj. I tamo se dogodilo nešto slicno. Regionalne razlike, u periodu od 1980. do 2000. nešto su smanjene, ali najveci gradovi su povecali odstupanje od proseka. Uglavnom zbog koncentracije znanjem-intenzivnih usluga koje teže da se koncentrišu usled rastucih prinosa.

Srbija i novo ministarstvo za regionalni razvoj imace, bez obzira na ove empirijske cinjenice, kaže na kraju razgovora dr Zdravkovic, dugorocno veoma težak posao. Ne samo u ekonomskom, vec pre svega u društvenom, demografskom, politickom, pa i nacionalnom planu. Treba tempo razvoja zemlje tako podesiti da veliki gradovi ne zastanu, a da najsiromašniji krajevi uhvate prikljucak. Bice, bez sumnje, teško, ali se mora pokušati.-----------------------------------------------------------Opominjuce brojke

Prosecna godišnja stopa rasta društvenog proizvoda Beograda bila je 9,5, Vojvodine 5,5, a centralne Srbije 1,6 procenata. Grad Novi Sad je imao fascinantnu stopu rasta od 16, a Niš 10,3 odsto. Osim ovih gradova samo su dva okruga imala iznadprosecnu stopu rasta – Macvanski i Južnobanatski bez Novog Sada.

Srbija je u 2005. godini bila na nivou društvenog proizvoda postignutog 1971. Beograd je bio na nivou 1976, Vojvodina 1970 (odnosno 1966. po odbitku Novog Sada), a centralna Srbija 1966.//politika.co.yu
Čitanja: 2352

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda