Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

U SRBIJI VISE OD 90.000 TURISTA - VRNJACKA BANJA REKORDER

28. 07. 2007.

U SRBIJI VISE OD 90.000 TURISTA - VRNJACKA BANJA REKORDER - U turistickim centrima Srbije protekle nedelje boravilo je više od 90.000 turista, što je povecanje za oko pet odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima Turisticke organizacije Srbije, najbolju posetu u ovom periodu imala je Vrnjacka Banja, u proseku sa oko 14.000 gostiju dnevno. Procenjuje se da je u najposecenijoj srpskoj banji neprijavljeno boravilo 4.000 turista.

Ipak, po broju neprijavljenih turista rekorder je Zlatibor. Od 12.000 gostiju procenjuje se da je cak 50 odsto boravilo neprijavljeno. Ove nedelje Zlatibor je rekorder i po broju turista-stranaca, koji su potražili spas od vrucina na ovoj planini, a njih je, prema procenama TOS-a i Turisticke organizacije Zlatibora, bilo nešto više od 2.200.

Ukupno je, kako se procenjuje, tokom prošle nedelje u turistickim centrima u Srbiji bez prijava nadležnim službama boravilo cak 25.000 turista. Ovaj broj broj neprijavljenih je tek nešto manji od ukupnog broja gostiju u dva najposecenija turisticka mesta Srbije – Vrnjackoj Banji i Zlatiboru.

Trece mesto u Srbiji po posecenosti beleži Sokobanja, gde se odmaralo oko 10.000 gostiju, od kojih je cak 40 odsto boravilo „ilegalno”.

U najpoznatijem planinskom turistickom centru Kopaoniku odmor provodi nešto manje od hiljadu turista, a na ovoj planini popunjena je tek petina od ukupno raspoloživih kapaciteta. Na Tari i Zlataru proteklih dana boravilo je, isto tako, ukupno oko hiljadu gostiju, a dobru posetu beleži i Ivanjica, gde je odmor potražilo oko 600 turista.

Da je špic sezone i u Srbiji potvrduje i odlicna popunjenost manjih turistickih mesta, pre svega banja. U anketi agencije Beta zabeležena je skoro stoprocentna popunjenost u mnogim banjskim centrima. Tako je Banja Vrujci puna do polovine avgusta, a kako istice njen direktor Ljubiša Maric, najviše gostiju je iz Beograda, kao i iz Vojvodine. Prosecna cena polupansiona iznosi 2.160 dinara, a za bolnicki da treba doplatiti još oko 300 dinara.

Najskuplji odmor je u Banji Kanjiži, gde boravak sa takozvanim bolnickim danom iznosi cak 3.200 dinara, a postojeci kapaciteti su popunjeni sa oko 80 procenata. Da visoka cena nije prepreka za odmor i lecenje potvrduju i najave iz ove banje, gde su kapaciteti vec bukirani za naredna dva meseca.

U Banji Koviljaci boravi nešto manje od 600 gostiju, a pun pansion iznosi od 2.300 dinara, dok je najskuplji smeštaj u apartmanima u kojima je boravak 4.600 dinara.

Od ostalih centara izdvajaju se Niška Banja sa oko hiljadu gostiju i Ribarska Banja u kojoj je popunjenost kapaciteta cak 98 odsto. //politika.co.yu
Čitanja: 2556

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda