[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='100.24.12.23' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('100.24.12.23','1711709685','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

59. Sajam knjiga

27. 10. 2014.

59. Sajam knjiga - Večeras je svečano otvoren 59. Beogradski međunarodni sajam knjiga. Uz bogat izložbeni program i tribine, predstaviće se više od 400 domaćih i inostranih izdavača, a zemlja počasni gost ove godine je Narodna Republika Kina.

Pred monumentalnim štandom Kine, počasnog gosta 59. međunarodnog beogradskog Sajma knjiga u Hali II, večeras je otvorena najveća kulturna manifestacija u regionu pod sloganom "Vreme je za knjigu".

Brojne goste domaćini su podsetili da je "svaka nacionalna kultura podignuta na zdanju od knjiga, a u dubokim temeljima svetske civilizacije položeni su drevni zapisi na glinenim pločicama", javlja Tanjug.

"Mi smo uvereni da knjigama kakve su pred nama i čitaocima pripada budućnost kulture, a sajam je čudo kojem se odavno ne čudimo, ali ne prestajemo da mu se radujemo", poručili su organizatori sajma.

U ime NR Kine, zemlje domaćina, gostima se obratio književnik Liju Dženjun koji je besedu naslovio "Uloga književnosti" i u kojoj je poručio da bi "političari iz celoga sveta trebalo da više čitaju književna dela, jer što se više čitaju, to je međusobno razumevanje bolje, a razlike među nama nestaju, jer smo svi mi na kraju krajeva ipak ljudi".

Izrazivši zadovoljstvo što je Kina počasni gost Beogradskog sajma, naglasio je da "ovo nije samo najveći sajam tog tipa na Balkanu, već je i simbol kulture kojim se ponose svi žitelji glavnog grada, a književnost je najbolji način da se razume jedan narod i jedna nacija".

Podsetivši da se naše dve zemlje uglavnom poznaju na osnovu jugoslovenskih ratnih filmova ("Valter brani sarajevo" i "Most"), a i kineskih kungfu snimanih pre 40 godina, Liju je konstatovao da nepoznavanje naroda vodi u sukobe i ratove.

Čast da zvanično otvori sajam pripala je srpskom akademiku pesniku Milosavu Tešiću, koji je konstatovao da "sajam već 59. put, pokazuje koliko je srpska kultura široko, kosmopolitski otvorena prema kulturama drugih naroda".

"Stolećima se obnavljajući i usavršavajući sama iz sebe, kineska književnost i danas ima sigurnu i veliku budućnost", istakao je Tešić.

Rekao je da dobra knjiga, ma koje vrste bila, ima udela u stvaranju opšteljudskih vrednosti.

"Vrednom knjigom se - po meri čovekovih mogućnosti - dopunjuje, bogati i osmišljava univerzalni rečnik postojanja, ali i čuvaju biće i bit svakog naroda. Svaki pisac je i nepročitan pisac, jer se njegovo delo uvek obnavlja iz živog pepela svoje prividne prevaziđenosti", zaključio je Tešić i proglasio sajam otvorenim.

U okviru svečanog otvaranja nasatupio je najbolji srpski umetnik na fruli Bora Dugić.

Izložbama i programom foruma biće obeleženi jubileji: Dve stotine godina od nastanka prvih dela Vuka Karadžića "Pismenice srpskog jezika" i "Slavenosrpske prostonarodne pesmarice", 150 godina od rođenja Branislava Nušića i vek od početka Prvog svetskog rata.

Uz savremene kineske pisce, zvezda Sajma knjiga biće svetski priznati britanski pisac Toni Parsons. U narednih nedelju dana druženje i edukacija, uz čaj i literaturu, odvijaće se pod sloganom "Knjiga produbljuje prijateljstvo i saradnju".


Čitanja: 3140 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda