Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

ZBOG CEGA AMERIKANCI SVE VISE BRINU O SVOJOJ EKONOMSKOJ SITUACIJI

13. 08. 2007.

ZBOG CEGA AMERIKANCI SVE VISE BRINU O SVOJOJ EKONOMSKOJ SITUACIJI - Vrednost akcija na americkoj berzi raste, stopa nezaposlenosti je niža nego ikada, a sve više Amerikanaca poseduje nekretnine. Predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki je rekao Kongresu da ocekuje uspon americke ekonomije. Americka ekonomija neprekidno jaca vec 66 meseci, stvorivši 7 i po miliona novih radnih mesta, dok berza obara rekorde i omogucuje vecem broju Amerikanaca nego ikada, da ostvari svoj san o poedovanju sopstvenog doma. Ipak, najnovije istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli list «Ju Es Ej Tudej» i «Galup», pokazuje da 60 odsto Amerikanca smatra da je ekonomija bila u boljem stanju pre pet godina.

''Ako pogledate ekonomske pokazatelje, to jednostavno nije tacno. Ako pogledate otvaranje radnih mesta, porast licnog dohotka, statistiku, nema sumnje da je prosecnom Amerikancu danas bolje nego pre pet godina'', kaže Dezmond Lakman iz Instituta «Enterprajz», dodajuci da pozitivni nagoveštaji ukazuju da se americka srednja klasa ne smanjuje, ali je zabrinuta za sigurnost zaposlenja i beneficija, dok nova pravila globalne ekonomije menjaju nacin poslovanja.

''Danas imamo drugaciju ekonomiju nego što smo mogli da imamo pre 10,15 godina, jer ima mnogo tehnoloških promena, mnogo konkurencije iz inostranstva i, rekao bih, manje sigurnosti nego što smo mogli imati pre 10,15 godina'', kaže Lakman.

Rej Hederman iz konzervativne Fondacije «Heritidž», istice da je americka srednja klasa sve bogatija.

''Broj porodica koje zaradjuju više od 75 hiljada dolara se udvostrucio, broj porodica koje zaradjuju manje od 35 hiljada dolara se smanjio, jer su se te porodice pomerile naviše. Licni dohodak po porodici se dramaticno povecao'', kaže Re Hederman.

Ali predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki je proteklih dana priznao da porast dohotka srednje klase nije toliki da bi se svrstao u visoke zarade. Generalni direktor neke od 500 najbogatijih americkih kompanija, 2005. je zaradjivao prosecno 262 puta više od prosecnog radnika. Re Hederman kaže da povecanje te razlike izmedju zarada ne nagriza životni standard srednje klase.

''Svi su na dobitku zbog ekonomskog napretka. Svima je bolje i ne treba da se takmicimo u tome koliko je nekome bolje. Ako svi dobiju parce kolaca, svi su relativno srecni'', kaže Hederman.

Ali drugi strucnjaci se ne slažu sa tim. Elizabet Džejkobs iz Instituta «Brukings», kaže da srednja klasa ne dobija svoj deo ekonomskog kolaca i da Amerikanci, uprkos rastu prihoda po domacinstvu, rade više nego ikada da bi opstali. Hederman smatra da je za taj opstanak važno obrazovanje.

''Uz sve vecu konkurenciju na tržištu, ne samo u Americi nego i širom sveta, obrazovanje je postalo kljuc za ekonomsku pokretljivost. Americka ekonomija se promenila, od one zasnovane na proizvodnji, u ekonomiju znanja'', kaže Hederman.

Prelazak u globalnu ekonomiju može biti težak za neke Amerikance, ako izgube posao zbog prebacivanja radnog mesta u inostranstvo. Strucnjaci kažu da ce sigurnost radnika u 21. veku biti pri vrhu dnevnog reda na predsednickim i kongresnim izborima 2008. //voanews.com
Čitanja: 1791

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda