Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

RS DOMENI NECE BITI BESPLATNI

15. 08. 2007.

RS DOMENI NECE BITI BESPLATNI - Srpski internet domen „.yu” ce do kraja godine biti promenjen na „.rs”, medutim web sajtovi nece automatski promeniti sufiks, a „.yu” domen ce biti zamrznut i nastavice da postoji još najviše dve godine. Umesto grupe volontera i entuzijasta sa beogradskog fakulteta, koji funckionišu pod nazivom YU NIC, upravljanje domenima preuzima Registar nacionalnih domena srbije (RNIDS).

Negde u toku jeseni RNIDS ce od Medunarodne zajednice koja dodeljuje imena i brojeve (ICAAN) dobiti nadležnost za upravljanje „.rs” domenom, a onda ce ceo proces biti ubrzan.

Najbitnija promena je da srpski domeni više nece biti besplatni, kao što je to bio slucaj do sada, vec ce se cena odredivati na tržištu. RNIDS ce potpisati ugovore sa ovlašcenim registrima za domene, odnosno kompanijama koje budu želeli da budi „dileri” domena.

Oni ce kupovati pakete sa vecim brojem domena po fiksnoj ceni, a onda ce sami odredivati cene za krajnje korisnike. Pretpostavlja se da ce to uglavnom biti internet provajderi koji ce možda i besplatno ustupljivati domene u okviru svojih hosting paketa. U svakom slucaju cena domena ne bi smela da prede cenu “.com” i “.org” domena, koja se krece oko deset dolara godišnje.

Kod „.yu” domena postojao je problem jer su ga mogli registrovati samo pravna lica iz Srbije, pa je tu bilo dosta improvizacija. Sada ce domene moci da zakupe i i fizicka lica, ali i strani državljani koji ce jedino morati da navedu administrativni kontakt iz Srbije.

Korisnici ce moci da poseduju neogranicen broj domena, što do sada nije bio slucaj s obzirom da su bili ograniceni na samo jedan. Novina je i mogucnost registrovanja top level domena, odnosno sajtova koji ce kao sufiks imati samo „.rs”, bez prefiksa „.co”, „.org” i sl.

Slobodan Markovic, clan Upravnog odbora RNIDS, za B92 kaže da ce postojati prioriteti kada registracija bude pocela.

„Tokom tih prvih par meseci mogucnost da registruju RS domene imace grupe korisnika koje ce imati prednosti, kao što su postojeci vlasnici ’.yu’ domena, državne institucije, vlasnici zašticenih žigova, vlasnici poslovnih imena i sl.”, kaže Markovic.

Vlasnici postojecih domena ce morati da paze da u ovom periodu registruju „.rs” domen, jer ce nakon toga svi preostali domeni biti u slobodnoj prodaji. Procedura registracije domena ce biti maksimalno pojednostavljena, a olakšace se i rešavanje sporova. Markovic kaže da ce se eventuelni sporovi oko domena rešavati arbitražom.

„Uspostavice se arbitraža, u skladu sa Zakonom o arbitraži, koja ce biti jeftinija i kraca od sudskog procesa. Naravno strankama niko ne može da zabrani da odu na sud, ali ce ova arbitraža biti brže sredstvo, slicno kao kod rešavanja sporova kod ‘.com’ i ’.net’ domena”, kaže on.

Trenutno ima 35 hiljada „yu“ domena, a Markovic predvida da bi za godinu dana mogli da imamo i oko 150 hiljada domena, jer ce sada oni konacno biti u slobodnoj prodaji, pa se može ocekivati da ce veliki broj stranih firmi rezervisati neke domene.

Na internetu postoji oko deset miliona nemackih „.de”, dva miliona francuskih „.fr” i oko jedan milion italijanskih „.it” domena. EURid je za godinu dana prodala 2,5 miliona „.eu" domena, cime je „.eu" postao sedmi najpopularniji sufiks u svetu, a treci u Evropi posle nemackog „.de” i britanskog „.uk”.

Kupovina i prodaja domena u svetu može biti veoma unosan biznis, dok se kod nas tek ocekuju neki pomaci. //b92.net
Čitanja: 2140

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda