Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

VISOKA RAMPA ZA KES KREDITE

26. 08. 2007.

VISOKA RAMPA ZA KES KREDITE - Umesto gotovinskih, gradani ce morati više da koriste potrošacke pozajmice, platne kartice, ali i „stare” cekove na pocek. Od danas je spuštena rampa za gotovinske kredite na rok duži od dve godine. Svi oni kojima je bilo neophodno više gotovine kako bi „zakrpili” nagomilane dugove, zbog cega su morali da se zadužuju i do deset godina, uhvatili su poslednji voz minule sedmice. A takvih nije bilo malo. Bankari kažu da tek treba da se presaberu i vide da li ce menjati kamate, a razmatraju i nove mogucnosti kreditiranja gradana. Šta konkretno za sada je, kako kažu, poslovna tajna.

Jer, skracenje roka otplate popularnih keš kredita primorace gradane da krenu u potragu za povoljnijim nenamenskim potrošackim zajmovima i kreditnim karticama, ali i vec zaboravljenim cekovima na odloženo placanje. Problem više može biti i sve izgledniji rast kamata.

Sada se banke preracunavaju koliki im je kapital i da li ce na osnovu njegovog iznosa imati dovoljno kreditnog prostora, objašnjava Rade Vojnovic, clan Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke, s obzirom na to da je NBS smanjila njegov odnos i odobrenih kredita. Verovatno ce, dodaje, biti velikih zahteva banaka od svojih centrala za dokapitalizaciju, a da bi to opravdale, morace da ostvare dodatni profit. To zapravo znaci da bi neke banke mogle da dodu u situaciju da povecaju kamatne stope na sve kredite gradanima, ukljucujuci i stambene koji budu osigurani kod Nacionalne korporacije.

Buduci da su kamate na potrošacke zajmove vece nego na keš kredite, a uz to oduzimaju vreme, jer mora da se uzme faktura i šeta od prodavnice do banke, ne bi trebalo da se iznenadimo, kako je ocenio i Veroljub Dugalic, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, ukoliko ponovo postane aktuelna kupovina cekom na pocek.

Kako, naime, pokazuju podaci iz Udruženja banaka, u poslednjih nekoliko meseci gotovo išcezla trgovina cekovima ponovo se vratila. „Stari dobri” cekovi, sve više dobijaju na znacaju, mada, istina, nisu ni blizu zastupljeni kao nekada. Trgovci takode potvrduju da gradani sve više kupuju na odloženo – tri i šest meseci.

NNa to ih nagoni kamata koja se zaracunava na kreditne kartice, od 1,5 do dva odsto mesecno, što je godišnje oko 25 procenata.

Ako se karticom u toku meseca, recimo, plate hrana i hemikalije u ukupnom iznosu od 30.000 dinara, koliko su u proseku troškovi cetvoroclane porodice, sa racuna se skida dodatnih 450 do 600 dinara.

Sve u svemu, umesto reklama koje su do sada „bombardovale” gradane keš kreditima, banke ce od ove ili iduce nedelje poceti polako da se oglašavaju novim vrstama pozajmica.

U Inteza banci kažu da još usaglašavaju kreditne ponude sa novouvedenom regulativom NBS koja, za sada, ostaje kao i ranije. Znacajnijih izmena, kako tvrde, nece biti u kamatnoj politici, a akcenat ce biti na dinarskim kreditima. O proširivanju kreditne ponude još je rano.

U EFG Eurobanka Štedionici takode nisu imali okoncanu racunicu da li ce kamate ostati iste. Umesto keša na dve godine sada nude potrošacke kredite u više od 3.000 trgovina sa kojima imaju ugovore. Kamata je 13,50 odsto (EKS od 14), bez administrativnih troškova, a odobrava se od šest do 120 meseci.

I Rajfajzen banka ce od danas odobravati gotovinske kredite do 24 meseca, sa sadašnjim kamatama, a i potrošacki zajmovi ostaju po istim cenama i rokovima. Uz njih su na raspolaganju i kreditne kartice bez izmene minimalnog iznosa uplate od pet odsto.--------------------------------------------------------------------------Limit i za cekove


Gradani mogu da uzmu cekove u vecini banaka, ali samo u visini mesecnih primanja na racunu. Vrednost jednog ceka i dalje je maksimalno 3.000 dinara. Pri izdavanju ceka gleda se pre svega urednost racuna i da li je klijent bio duže u minusu.

--------------------------------------------------------------------------Potrošacki i za dugove


Uslovi za potrošacke kredite u bankama, koje smo kontaktirali, ostaju isti. Bar za sada. Prosecan rok otplate je oko pet godina, a najduži 77 meseci. Kamatne stope idu i do 27 odsto godišnje. Namenski krediti se najviše odobravaju za automobile, nameštaj, zatim za školovanje i placanje turistickih aranžmana.--------------------------------------------------------------------------Tri puta manje


Smanjenje roka otplate kredita najviše ce pogoditi one sa najnižim primanjima. Sa prosecnom platom u Srbiji od 27.882 dinara maksimalna rata je 8.364 dinara, što je dozvoljenih 30 odsto primanja. Do sada je za tu ratu mogao da se uzme kredit na 10 godina od 7.500 evra, odnosno 6.000 evra kada se odbije depozit. Sada za istu ratu na dve godine može da se dobije keš u iznosu od 1.760 evra ( kredit od 2.000 umanjen za obavezni depozit).izvor: //politika.co.yu
Čitanja: 2786

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda