Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MLEKO POSKUPLJUJE OD PONEDELJKA

25. 09. 2007.

MLEKO POSKUPLJUJE OD PONEDELJKA -

Nestašica i dalje traje, a na pomolu je i rast cena citavog asortimana mlecnih proizvoda – kiselog mleka, pavlake, sira, kackavalja… Epilog nestašice mleka u beogradskim radnjama je novo, drugo po redu poskupljenje u poslednjih mesec dana. Po višim cenama potrošaci ce, kako saznajemo, dugotrajno i kratkotrajno mleko kupovati vec od ponedeljka, 1. oktobra. Gradski trgovci, medutim, još ne znaju za koliko ce mleko poskupeti, ali se ocekuje da je na pomolu poskupljenje od oko pet do šest odsto, kao i rast cena drugih mlecnih proizvoda – kiselog mleka, jogurta, sira, kackavalja…
U kompaniji „Imlek”, jednom od najvecih snabdevaca beogradskog tržišta mlekom i mlecnim proizvodima, tvrde da je korekcija otkupne cene mleka neminovna. Veliki gradski trgovci, ali i zaposleni u piljarnicama, isticu da do ovog proizvoda uspevaju da dodu uglavnom ranoranioci i da su isporuke znatno smanjene. Nekim danima i od 20 do 40 procenata. U „Imleku” tvrde nešto drugo, pa cak i to da je do nestašice došlo zbog povecane tražnje za mlekom.

– Otkup sirovog mleka smanjen je za 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Teškoce u snabdevanju izazvane su smanjenim kolicinama u otkupu, a istovremeno povecanom tražnjom kod potrošaca – kažu u „Imleku”.

Kako se navodi, nestašica sirovog mleka na tržištu i jak pritisak na rast cena posledice su suše, koja je dovela do poskupljenja sirovina neophodnih u lancu proizvodnje na celom kontinentu, pa i kod nas.

– Poštovacemo dogovor kao i drugi preradivaci, tako da cemo otkupljivati mleko od proizvodaca po ceni od 18 do 25,6 dinara po litru – vele u „Imleku”, isticuci da ce se oktobarsko poskupljenje mleka samo delimicno preneti na proizvodacku cenu, dok ce finalna cena ovih proizvoda u radnjama u velikoj meri zavisiti od trgovacke marže. Srazmerno ce biti povecane i cene drugih mlecnih proizvoda iz njihovog asortimana.

Petar Bogosavljevic, predsednik Beogradskog pokreta potrošaca, istice da su dva uzastopna poskupljenja mleka „produkt sinhronizovanog dejstva monopola u proizvodnji i trgovini”, kao i da su proizvodaci vidno ohrabreni tolerantnim odnosom u nadležnim ministarstvima.

– Price o suši održive su samo u odredenoj meri, jer su suše davno prošle, a proizvodnja mleka je povecana. Ovakvi problemi mogu se rešiti iskljucivo liberalizacijom tržišta mleka i mlecnih proizvoda, kao i mesa i proizvoda od mesa. Naravno, uz uskladenu carinsku zaštitu – rekao je Bogosavljevic.

 

-----------------------------------------------------------

Potraga od rane zore

Cene mleka bi trebalo da budu povecane od 1. oktobra, ali sada gradane više brine nestašica ovog proizvoda. Naime, gradske prodavnice dobijaju manje isporuke mleka, zbog cega mnogi ostaju bez namirnice koja je gotovo obavezni sastojak potrošacke korpe.

Milica Musuj (45), elektrotehnicar, kaže da proteklih dana nije mogla da nade mleko, ali pri kupovini ima i drugih problema.

- Ne samo da ne mogu da pazarim ovu namirnicu, vec su i mnoge prodavnice u mom kraju zatvorene zbog adaptiranja, pa je teško naci i prodavnicu, a tek mleko u njoj. Cula sam da ce od prvog oktobra cena litra biti 70 dinara i mislim da je to stvarno mnogo s obzirom na današnje životne uslove.

Za razliku od nje, profesorka Vesna Jagodic (52) nije primetila nestašicu, jer pazari uvek mleko odredenog proizvodaca.

- Kupujem iskljucivo „Somboled” i samo jedan dan nisam uspela da ga nadem. Poskupljenje ne mogu nikako da pohvalim, narocito zato što je došlo gotovo bez ikakve najave i objašnjenja - kaže ona.

Potrošaci koji vole odredenu vrstu mleka kažu da imaju najviše problema da dodu do ovog proizvoda.

- Tražim mleko sa smanjenim procentom masnoce koje je gotovo nemoguce pazariti ovih dana. Prodavacica mi je rekla da budem srecna što mogu da kupim i ovo od 3,2 posto masnoce. Pretpostavljam da mleka nema zbog najavljenog poskupljenja - rekla je Gordana Bukovic (58), diplomirani farmaceut. Ona je istakla da je njoj, ipak, najvažnije da prodavnice budu snabdevene ovim proizvodom, bez obzira na cenu.

Omiljeno mleko ne može ovih dana da kupi ni penzionerka Zorka Curanovic (60).

- Ustajem kasnije i tada mleka nema, osim dugotrajnog koje ja ne volim zbog hemijskih sastojaka. U odnosu na druge proizvode, cena mleka dugo nije povecavana, pa iako ne mislim da je poskupljenje opravdano, po mom mišljenju nije neocekivano.

Penzionerka Srbinka Boric (70) nije ljubitelj mleka, ali se ne slaže s povecanjem cena.

- Više cene ponajpre ce pogoditi one koji imaju malu decu. Preterali su s novim cenama. Što je mnogo, mnogo je.

Miroslav Boric (73), penzioner, misli da primanja vecine sugradana ne mogu da prate ovakav rast cena.

- Mleka koje ja volim, onog dugotrajnog, uglavnom nema na rafovima. Ponekad uspem da ga nadem u nekoj prodavnici, ali najcešce ga uopšte nema - rekao je on. [www.politika.co.yu]

Čitanja: 2315

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda