Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

INFLATORNI PRITISCI I PAD PROIZVODNJE-ODLIKE PRIVREDE

30. 07. 2005.

INFLATORNI PRITISCI I PAD PROIZVODNJE-ODLIKE PRIVREDE - Inflatorni pritisci, pad industrijske proizvodnje, blagi rast i uvoza i izvoza i rast plata i javnih prihoda, glavne su odlike trenutnog stanja privrede Srbije, pokazala je najnovija anketa Ekonomskog instituta (EI).
Saradnik EI Dragana Petrakovic kazala je prilikom predstavljanja najnovijeg "Konjunkturnog barometra" da se posle "kulminacije u maju", kada je proizvodna aktivnost bila u negativnoj zoni, taj ekonomski pokazatelj u junu iapk, blago popravio.
Ona je precizirala da je konjunkturni indikator proizvodne aktivnosti u privatnom sektoru u junu porasto sa majskih 7,8 procentnih poena na 9,3 procentna poena, dok je u državnom sektoru i dalje zadržan pad proizvodne aktivnosti.
Petrakoviceva je navela da je u junu porastao broj firmi u Srbiji koje su zapošljavale nove radnike, navodeci da je vrednost konjunkturnog indikatora opala sa minus 20,9 procentnih poena u maju na minus 13,9 procentnih poena u junu.
Prema rezultatima tog istraživanja, 28,5 odsto anketiranih privrednika ocekuje dalji rast cena u sledeca tri meseca, dok cak 62,7 odsto privrednika ocekuje porast troškova poslovanja, zbog ocekivanog rasta cena sirovina za proizvodnju.
Anketirani privrednici u narednom tromesecju ipak ocekuju smanjenje dugovanja i bolju naplatu potraživanja, kao i smanjenje rizika poslovanja.
Kao najveca ogranicenja za vecu proizvodnu aktivnost u Srbiji, privrednici i dalje isticu nedovoljnu tražnju za njihovim proizvodima, koju je prijavilo oko 30 odsto ispitanika.
Osim slabe tražnje, najveca "kocnica" privredne aktivnosti u Srbiji su nedostatak povoljnih kredita i niske cene proizvoda.
Saradnik Ekonomskog instituta Nebojša Savic naveo je da je inflacija u prvih sedam meseci vec premašila deset odsto i dodao da je inflatorni pritisak veoma izražen.
Planirana inflacija u Srbiji do kraja godine bila je 9,3 odsto.
"Borba sa inflacijom do kraja godine, najvažniji je zadatak ekonomske politike. Do kraja godine trebalo bi voditi tu žestoku borbu, koja traži dosta veštine i umeca, ali i malo srece", ocenio je Savic. Beta.
Čitanja: 2503

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda