Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

KUPOVINA FIRME CMARKET PRAVI MONOPOL

21. 11. 2007.

KUPOVINA FIRME CMARKET PRAVI MONOPOL -

U kompaniji „Delta“ kažu da rešenje Komisije za zaštitu konkurencije, kojim im se zabranjuje pripajanje „C makreta“ još nisu dobili. Tek, kada im to rešenje antimonopolske komisije stigne, kada ga prouče njihovi pravni timovi, izaće u javnost sa svojim stavom.

Rešenje Komisije bazirano je na nalazu da je „Delta“ , sa preuzimanjem „C marketa“ po broju prodavnica u Beogradu zauzela dominantan položaj, odnosno tržišno učešće veće od 50 odsto. Zakon o zaštiti konkurencije dozvoljava maksimalnu koncentraciju do 40 procenata.
Zakon, medjutim, kaže da se koncentracija ni do tih 40 odsto ne može napraviti pre nego što paraf na to da Komisija za zaštitu konkurencije. „Delta“ je postala vlasnik je „C marketa“ preko firme „Primer C“ od decembra 2005.
U preuzimanje „C marketa“ su ušli ne samo što nisu čekali saglasnost Komisije, već ga uopšte nisu ni tražili. Komisija je zakonitost tog preuzimanja pokrenula po službenoj dužnosti, donela prvo rešenje prošle godine, a onda se „Delta“ žalila Vrhovom sudu, pa je ta vrhovna sudska instanca Komisiji poništila to rešenje i vratila joj ga na ponovni rad. Komisija je sada donela drugo rešenje, sa istim zaključkom kao u prvom: da se „Delti“, odnosno „Primeru C“ ne odobrava preuzimanje „C marketa“, a zbog prekoračenja dozvoljene koncentracije.
I ovo rešenje Komisije, kao i prvo, moglo bi, kažu pravnici, da padne jer u trenutku kada je „Delta“, odnosno „Primer C“ ulazio u preuzimanje „C marketa“ nije još bio stupio na snagu aktuelni antimonopolski zakon. Važio je tada prethodni, koji nije podrazumevao proceduru saglasnosti, a u novom donetom upravo tih dana ali sa odloženom primenom za nekoliko meseci, u prelaznim odredbama je ispušteno ( da li slučajno) da se precizira šta sa slučajevima koji se dese u medjuvremenu. Kupovina „C marketa“ se, eto zadesila u interegnumu. Komisija za zaštitu konkurencije formirana je u tek u junu 2006. godine, sedam meseci posle „Deltine“ kupovine „C marketa“.
Odluku da li je to tako, daće Vrhovni sud. Ukoliko odluka Komisije prodje verifikaciju Vrhovnog suda, „Delta“ bi onda, po slovu Zakona o zaštiti konkurencije trebala da plati kaznu u iznosu od jedan od 10 odsto svog prošlogodišnjeg prihoda. Na sajtu kompanije „Delta“ piše da im je prihod u prošloj godini bio 1,4 milijardi evra, što znači da bi kazna išla u rasponu od najmanje 14 miliona evra pa sve do 140 miliona evra. Cena po kojoj je „Primer C“ odnosno „Delta“ kupila „C market“ u decembru 2005. je bila oko 44 miliona evra. Zanimljivo je da je tada kao vlasnik „Primera C“ , firme registrovane u Beogradu, bio upisan Slobodan Radulović, tadašnji direktor ovog preduzeća. Po obavljenoj transakciji, neki mesec posle Radulović je izbrisan a upisana je firma sa registrancijom u Holandiji „Novafin“. Svedočeći pred specijalnim sudom biznismen Milan Beko je, pre neki mesec objasnio, da su „Novafin“ registrovali scecijalno za tu transakciju, pa je prvo vlasnik te firme bila takodje za tu namenu osnovana firma, pa onda „Delta“, odnosno „Hamislat“ Kipar, ofšor firma koja se vodi kao suvlasnik „Delte“ u njenom, takodje, registru na Kipru.
Kaznu u smislu da se naloži poništenje transakcije, u ovom slučaju da se „Delti“ poništi kupovina „C marketa“, zakon jeste predvideo, ali u takvoj formulaciji da je ona nesprovodiva. Zakon, takodje, navodi da Komisija može, na primer, uz novčanu da izrekne i kaznu zabrane delatnosti za obaveljenu koncentraciju, a u trajanju do četiri meseca, ali se ne navodi šta u ta četiri meseca onaj koji je obavio nedozvoljenu koncentraciju treba da uradi.
Zakon, ukazuju analitičari, a sa tim se slažu i članovi antimonopolske komisije, je pravljen da je polu-provodnjiv. U pripremi je, kako se može čuti, novi zakon, znatno primenjiviji i poretavniji po sankcijama, tako ako ostane udeo od 40 odsto kao maksimalni dozvojeni prag koncentracije, onda bi to značilo da „Delta“ ne može da ide sa daljim širenjima, barem ne dotle dok tržište toliko naraste i po konkurenciji postane toliko razudjeno da dominantnih nema.

SI Marketi
Komisija za zaštitu konkurencije je na svom sajtu iskačila obaveštanje da upravo obradjuju i predmet kupovine „Si marketa“. Kandidovani kupac - fond registrovan u Holandiji „Eaest Europa investment“ , a koji je, inače, jedan od najvećih akcionara „Univerzal banke“ obratio se još pre dva meseca Komisiji za dobijanje saglasnosti da udje u kupovinu, ali se Komisija opredelila za dublju analizu zbog indicija da podaci o vlasnicima ovog fonda nisu ažurirani.

Šta sve piše u zakonu
U Zakonu o zaštiti konkurencije piše da Komisija, prilikom procene posledica nameravane koncentracije, utvrđuje da li se takvom koncentracijom bitno sprečava, ograničava ili narušava konkurencija, pre svega stvaranjem, odnosno jačanjem dominantnog položaja na tržištu, pri čemu u obzir uzima naročito:
1. strukturu relevantnog tržišta;
2. stvarne i potencijalne konkurente;
3. položaj na tržištu učesnika u koncentraciji i njihovu ekonomsku i finansijsku moć;
4. mogućnosti izbora dobavljača i korisnika;
5. pravne i druge prepreke za ulazak na relevantno tržište;
6. nivo unutrašnje i međunarodne konkurentnosti učesnika u koncentraciji;
7. trendove ponude i potražnje relevantne robe i/ili usluga;
8. trendove tehničkog i ekonomskog razvoja;
9. interese potrošača.


Izvor:  [www.blic.co.yu]
Čitanja: 3293

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda