Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

'AJTEK - BRIKSLEG' PONUDIO 466 MILIONA DOLARA ZA RTB 'BOR'

23. 11. 2007.

'AJTEK - BRIKSLEG' PONUDIO 466 MILIONA DOLARA ZA RTB 'BOR' - Austrijski konzorcijum 'Ajtek - Briksleg' ponudio je 466 miliona dolara za Rudarsko topioničarski basen 'Bor', što je za 96 miliona više od ponude ruskog SMR-a, objavila je Tenderska komisija za prodaju tog kombinata.

Prilikom otvaranje finansijskih ponuda, rečeno je i da je SMR, koji posluje u okviru 'Bejzik elementa' Olega Deripaske ponudio 370 miliona dolara za RTB 'Bor'.

Agencija za privatizaciju Srbije će u roku od mesec dana oceniti ponude i saopštiti ko je pobednik tendera.

Predstavnici Ajteka su izjavili da RTB ima velike potencijale, zbog čega su bili spremni da ponude visoku cenu, kao i da će sa radnicima pregovarati o dodatnom socijalnom programu.

Obaveza kupca imovine RTB-a je da svih 4.624 radnika u naredne tri godine zadrži na poslu, a posle tog roka prema njima nema nikakve obaveze.

Sindikat RTB je najavio da će od novog poslodavca tražiti da se radnicima koji žele da napuste kombinat obezbede otpremnine od 500 evra po godini staža.

Član tenderske komisije Branislav Rankić, predsednik opštine Bor, rekao je novinarima da bi bilo bolje da je tenderom predvidjeno da glavni kriterijum za izbor najboljeg ponudjača bude investicioni program, a ne cena za imovinu RTB-a.

Predstavnik austrijskog konzorcijuma 'Ajtek-Briksleg', koji je na tenderu za kupovinu imovine RTB Bora ponudio najveću cenu, Bernard Ripl izjavio je da austrijski investitori u borskom gigantu 'vide dobar potencijal' i da su se zbog toga odlučili za ovu investiciju.

'Ovo je jedina koprodukcija [sistem vađenja, prerade i plasmana rude] u centralnoj i istočnoj Evropi, to je dobra pozicija i mi ne bismo došli ovde da u RTB-u ne vidimo dobar potencijal', kazao je Ripl novinarima po završetku sednice Tenderske komisije, na kojoj je saopšteno da je austrijski konzorcijum ponudio najveću cenu.

'Posao prodaje RTB-a je obavljen profesionalno i transparentno. Zadovoljni smo i optimisti. U naredne dve nedelje preko Agencije za privatizaciju javnosti će biti saopsteni i detalji socijanog i investicionog programa', rekao je Ripl ne želeći da iznosi detalje iz ponude.

Ripl je ocenio da je preuzimanje RTB-a 'veliko iskušenje' za svakog pa i za austrijsku firmu.

'Za ljude koji žive Boru, i za celo područje, mi ćemo biti dobro rešenje. Nadam se da će se ovaj proces ovoga puta uspesno dovesti do kraja', poručio je Ripl.

Izvor: [www.rts.co.yu]
Čitanja: 1999

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda