Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

GORIVO SKUPLJE ZA SEST DINARA ?

05. 08. 2005.

GORIVO SKUPLJE ZA SEST DINARA ? - Gorivo bi, na osnovu mesecnog uskladivanja cena, iduce nedelje trebalo da poskupi za oko šest dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike ce u utorak, 9. avgusta, na saglasnost ministarstvima finansija i trgovine, turizma i usluga, uputiti novi pravilnik o korekciji cena derivata nafte.

Pošto su se stekli uslovi, prošlo je 30 dana od poslednje promene cena, a sirova nafta i kurs dolara su povecani za više od 2,5 odsto (koliko nalaže uredba), osnovna cena derivata, bez akcize i poreza, bi trebalo da bude veca za oko 16 odsto, receno je „Blicu“ u Ministarstvu rudarstva i energetike. To znaci da ce maloprodajna cena biti veca za oko šest dinara po litru.

U ministarstvima finansija i trgovine, turizma i usluga, koja bi na ovaj pravilnik trebalo da daju saglasnost, juce nismo mogli da dobijemo informaciju da li ce gorivo krajem iduce nedelje poskupeti i za koliko. Kako nam je receno, to ce se znati sredinom nedelje, kad resorno ministarstvo (energetike) pošalje zahtev za korekciju cena.

Uvoznici i preradivaci nafte tvrde da je sama uredba o cenama derivata loše napravljena, tako da ce ovim povecanjem biti samo ublaženi negativni efekti poslovanja, koji za proizvodace sad iznose oko 60 dolara po toni nafte.

- Suštinski problem je u tome što je novom uredbom pogrešno odreden paritet cena u startu i sve kasnije promene nisu precizne. Potrebno je, što je pre moguce, doneti novu uredbu o cenama derivata koja ce na dan donošenja utvrditi tacne polazne proizvodacke cene i omoguciti pozitivne efekte u poslovanju svim proizvodacima, kažu u kompaniji „Trizon“.

I u „Petrobart-AVIA“ objašnjavaju da i sa ovolikim poskupljenjem uvoznici i preredivaci nafte i dalje raditi sa gubitkom.

- Polazni parametri cena goriva nisu dobro utvrdeni. Mi u ovom trenutku imamo cenu goriva koja pokriva cenu sirove nafte od 47,7 dolara. Povecanjem proizvodacke cene od 16 odsto pokriva se nabavka sirove nafte u vrednosti od 54 dolara za barel u Omišlju, a prosek avgusta iznosi 56,58, dok je prosek jula 55,18 dolara po barelu - kaže za „Blic“ Aleksandar Mileusnic, direktor kompanije „Petrobart-AVIA“.

Ministarstvo finansija bi moglo da smanji akcize do zakonom dozvoljenih dvadeset odsto, kako maloprodajna cena goriva ne bi bila toliko uvecana.

Sada važece cene za osnovne vrste goriva, da podsetimo, iznose: za BMB od 95 oktana cena 74,10 dinara, za MB 95 je takode 74,10, za MB 98 oktana litar košta 82,50 dinara, a D2 je po jednom litru 61,90 dinara, evro dizel 67,0 dinara. Ako derivati poskupe za oko šest dinara po litru, u proseku, nove cene bi bile sledece: BMB 95 je 79,54 dinara, MB 95 bi bio isto toliko, MB 98 bi koštao 89,10 dinara, dizel D2 67,87 dinara, a evro dizel 72,40 dinara za jedan litar. BLIC.
Čitanja: 2699

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda