Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MI GRADIMO STRANCI NAPLAĆUJU

02. 12. 2007.

MI GRADIMO STRANCI NAPLAĆUJU - Srbija će sve do kraja 2008. plaćati rekonstrukcije i održavanje autoputa Beograd - Novi Sad, iako ova deonica pripada koncesiji autoputa Horgoš-Požega. Ako je verovati da koncesija i radovi, prema najavi, počinju u decembru, ostaje pitanje zašto će poreski obveznici finansirati nešto što će prema ugovoru biti obaveza koncesionara.

Trenutno se na autoputu Beograd - Novi Sad radi rekonstrukcija puta na pet odvojenih tačaka. Među izvođačima radova koje država finasira iz evropskih kredita nalazi se i austrijska „Alpina“, firma koja je izabrana kao vodeći koncesionar autoputa Horgoš-Požega. „Alpina“ je ujedno i glavni izvođač radova vrednih oko 120 miliona evra na četiri od ukupno pet deonica autoputa Beograd - Novi Sad, pa će najveći deo tog novca otići u ovu firmu. Tako će nam „Alpina“ naplatiti poslove koje bi, prema ugovoru o koncesiji, sama trebalo da finansira. Da stvar bude gora, koncesionari će već od marta sledeće godine početi i da „ubiraju kajmak“ od putarina, a 2009, kada održavanje pređe pod njihovu nadležnost, dobiće i potpuno uređenu deonicu autoputa.

Poseban problem predstavlja i tajnost aneksa u kome se navodi koliko će poskupeti putarina od kada koncesionar krene da je naplaćuje. Za sada putovanje deonicom od Beograda do Horgoša košta 450 dinara, a jedino što je izvesno jeste da će od sledeće godine biti veća. U Mađarskoj i Austriji, na primer, putarina je znatno niža.

Mnogi rokovi za završetak radova na autoputu Beograd - Novi Sad već su prekoračeni, a potom preinačeni. Zato se završetak većine radova očekuje do kraja 2008. godine - dokle i traje obaveza Srbije da finansira ove rekonstrukcije. Možemo samo da nagađamo da li su rokovi namerno probijani i prolongirani.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe da je očigledno da je ovakva, štetna, koncesija nekome u Vladi odgovarala.

- Ma koliko nerealno zvučalo, finasiranje „Alpininih“ radova je potpuno legitimno jer je to tako definisano u ugovoru o koncesiji, što zapravo znači da sam ugovor ne valja. Članovi Vlade nemaju pravo da se brane od osude javnosti, jer su svi krivi zato što su u ime Vlade podržali Velimira Ilića i aminovali njegov potpis na koncesioni ugovor. Oni su morali da znaju da li je Ilić dovoljno odgovoran za taj posao- kaže Kovačević.

On smatra da je alternativa za bolji koncesioni ugovor postojala, ali da Vlada Srbije nije ni pokušala da je pronađe. Još je gore to što je prvobitini ugovor koji je bio autorsko delo jednog advokata, nakon tendera, drastično izmenjen u korist koncesionara.

- Ukoliko već imamo izgrađen put od Beograda do Novog Sada gde se putarina uveliko naplaćuje, postavlja se pitanje zašto bismo ga uopšte nekome davali pod koncesiju? Drugo, i na delu autoputa od Novog Sada do Horgoša, koji treba da se dogradi, takođe se ubire prihod. Zato je bilo potpuno nerealno da se inostrana firma uvodi u koncesiju, jer je postojao način da se svi ti poslovi obave od domaćeg kapitala - objašnjava Kovačević.

Obe ove deonice trenutno su u nadležnosti JP Puteva Srbije, preduzeća koje su potresale razne afere i koje uprkos ogromnoj imovni posluje s velikim gubicima.

Dragoljub Ðokić iz firme „Alpina“ smatra da ne postoji nikakav problem u ovakvom rešenju koncesije i održavanja autoputa jer, kako kaže, ta dva ugovora su bila potpuno odvojena.

- Kada smo sklapali ugovor za rekonstrukciju autoputa Beograd - Novi Sad priča o koncesiji je bila tek na početku i još se nije znalo ko će biti koncesionari - tvrdi Ðokić. Međutim, znajući da je firma „Alpina“ sve vreme bila u igri za koncesiju kao jedan od vodećih kandidata, ostaje legitimna sumnja u njegov odgovor. Ali i u poslovanje i namere nadležnih u Vladi Srbije.

Šta se sve rekonstruiše

Tačka 1.1 Izgradnja nove deonice autoputa

Izvođači: Energoprojekt niskogradnja, Intermost

Tačka 1.2 Završetak radova uz levu kolovoznu traku

Izvođač: Alpine, PZP Belgrade, Vojput Subotica

Tačka 2.2 Rekonstrukcija petlji zbog gradnje naplatne rampe

Izvođač: Alpine, AD Putevi Užice

Tačka 3 Projektovanje i izgradnja novog mosta Beška

Izvođač: DSD i Alpine

Tačka 5 sanacija postojećeg mosta Beška

Izvođač: DSD i Alpine

Tačka 4 Rehabilitacija postojećih traka i mostova

Izvođač: Alpine, PZP Beograd, Vojput Subotica

Alternativa za bolju koncesiju

Dve deonice autoputa od Beograda do Horgoša mogle su da se izdvoje u zasebno državno preduzeće, koje bi novcem od putarina i poreskih obveznika finansiralo dovršavanje dela autoputa od Novog Sada do Horgoša. To bi bilo zasebno i državno preduzeće, jer su ga već finansirali poreski obveznici i vlasnici automobila, pa bi njegovom privatizacijom država mogla da naplati veliku cenu.

- Taj novac bi bio dovoljan za osnivanje drugog preduzeća za gradnju autoputa od Beograda do Požege, koje bi moglo da se organizuje kao akcionarsko društvo. Prodajom akcija ono bi moglo da se dokapitalizuje do potrebnog nivoa, dok bi se zaduživalo izdavanjem obveznica. Tako bi država od domaćeg kapitala mogla da reši čitavu koncesiju daleko kvalitetnije - kaže Milan R. Kovačević.

Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 2164

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda