Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

VINOGRADARSKO-VINSKI REGISTAR BIĆE FORMIRAN 2008.

04. 12. 2007.

VINOGRADARSKO-VINSKI REGISTAR BIĆE FORMIRAN 2008. - Ministarstvo poljoprivrede planira da u 2008. godini počne sa uspostavljanjem vinogradarsko-vinarskog registra u kome će biti evidentirana ukupna površina pod vinogradima u Srbiji, rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević.

On je na završnoj konferenciji Instituta za zaštitu bilja i životne sredine koja je održana u Medija centru istakao da će se uspostavljanjem ovog registra 'stvoriti jasnija slika i o vlasničkoj strukturi, načinu uzgoja, prinosima, plasmanu grožđa, preradnim kapacitetima i opremi koje poseduju vinarije u Srbiji'.

Cilj koji se želi postići osnivanjem resgistra je - aktivnije ispitivanje domacih potencijala, vrednovanje autohtonih sorti vinove loze, unapređenje proizvodnje vina kao i njegovog plasmana na evropsko tržište, istakao je on.

Podsetivši da se aktuelna situacija u sektoru vinogradarstva na svetskom tržištu ogleda u smanjenoj potrošnji vina nižeg kvaliteta, i u rastu potrošnje kvalitetnog vina sa geografskim poreklom, Dimitrijević je istakao da Srbija sa svojim specifinčnostima - zdravom sredinom i lokalnim vinima, tu ima svoju šansu.

'Stvaranje sopstvenih izvora sadnog materijala jedan je od uslova za dobijanje ovih sorti i zbog toga se Ministarstvo angažuje na takvim projektima', objasnio je on.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Mirjana Milošević istakla je da to Ministarstvo pokušava nizom mera da podstakne razvoj vinogradarstva u Srbiji, počev od subvencija do usvajanja propisa iz te oblasti.

Kao buduće aktivnosti, ona je najavila usvajanje Strategije vinogradarstva i vinarstva, usaglašavanje domaćih propisa sa regulativom EU, konkurisanje za sredstva iz predpristupnih fondova EU...

Milošević je podsetila da je Srbija posle parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU dobila kvotu da izveze 63.000 litara vina na evropsko tržište, dok je EU dobila kvotu od svega 25.000 litara.

Na završnoj konferenciji Instituta za zaštitu bilja životne sredine predstavljen je i projekat 'Variprovit' u kome su učestovale poljoprivredne, naučne i državne instutucije iz Srbije, Italije, Hrvatske i Albanije a koji je imao za cilj ustanovljavanje autohtonih sorti vinove loze na području Balkana i Mediterana.

Projekat je obuhvatio enološko vrednovanje vina od tih sorti, unapredjenje kvaliteta sadnog materijala, zaštitu protiv bolesti i štetočina, unapredjenje bezbednosti hrane kao i mere za unapređenje i komercijalizaciju vina od lokalnih sorti.

Kao neke od autohtonih sorti vinove loze u Srbiji na konferenciji su navedene - smederevka, kreaca, tamjanika, jagoda, kujunđuša...

Izvor: [www.rts.co.yu]

Čitanja: 2149

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda