Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

OD 15. AVGUSTA POCINJE DA RADI REGISTAR ZALOGE

14. 08. 2005.

OD 15. AVGUSTA POCINJE DA RADI REGISTAR ZALOGE - Agencija za privredne registre Srbije pocinje od 15. avgusta da vodi Registar založnog prava na pokretnim stvarima i pravima, odnosno, Registar zaloge.

U saopštenju Agencije kaže se da je vodenje Registra zaloge povereno Agenciji u kojoj su se do sada vodili Registar privrednih subjekata i Registar finansijskog lizinga. Kako se navodi, Registar založnog prava je jedinstvena centralizovana elektronska baza podataka u kojoj ce se prvi put na jednom mestu upisivati podaci o subjektima založnog prava, stvarima ili pravima koji su predmet zaloge, podaci o potraživanju koje se obezbeduje založnim pravom, postojanju spora o založnom pravu ili u vezi sa predmetom zaloge, kao i podaci o zapocetom postupku namirenja.

Podaci upisani u Registar zaloge bice dostupni javnosti putem zvanicnog sajta Agencije www.apr.sr.gov.yu., gde se mogu preuzeti i svi formulari zahteva za upis i brisanje podataka iz Registra sa uputstvom za njihovo popunjavanje, kao i uputstvo o potrebnoj dokumentaciji koju je potrebno priložiti radi upisa založnog prava u Registar ili brisanja podataka iz njega.

Iz Agencije isticu da ce uspostavljanjem Registra zaloge biti stvoreni povoljniji uslovi za poslovanje, jer on omogucuje vecu sigurnost za investiranje u privredu Srbije. Precizira se da upisom zaloge na pokretnoj stvari ili pravu, poverilac obezbeduje prioritet u namirenju duga, a sva zainteresovana pravna i fizicka lica uvidom u Registar moci ce da provere bonitet dužnika, kao i to da li su neka pokretna stvar ili pravo optereceni zalogom.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u Registar ostavljen je rok od 90 dana od dana pocetka rada Registra zaloge [do 15. novembra 2005. godine ], za podnošenje zahteva za upis ranije konstituisanih založnih prava. Ako je zahtev za upis založnog prava podnet u propisanom roku, pravo prvenstva u namirenju potraživanja poveriocu se racuna od dana kada je zaloga nastala.

Za zaloge nastale od 15. avgusta, prioritet u namirenju potraživanja odredivace se prema momentu upisa u Registar zaloge. RTS.
Čitanja: 6248

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda