Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

AEROFLOT: PRVO DA VIDIMO USLOVE ZA JAT!

31. 07. 2008.

AEROFLOT: PRVO DA VIDIMO USLOVE ZA JAT! - Ruska kompanija čeka da vidi kako će izgledati tender za „Jat ervejz", pa će tek onda odlučiti o tome da li ulazi u trku za srpskog avio-prevoznika.

Tender za „Jat ervejz" biće objavljen danas u domaćim medijima i Fajnenšel tajmsu, potvrđeno je u Agenciji za privatizaciju.

Potencijalni kupci moći će da dostave ponudu za kupovinu najmanje 51 odsto, a najviše 70 odsto kapitala nacionalnog avio-prevoznika najkasnije do početka oktobra ove godine.

U pozivu biće precizirana i početna cena za „Jat ervejz", za koju se sada zna da će biti nešto niža od 150 miliona evra.

Predlog da početna bude niža usledio je posle saveta privatizacionog savetnika da je takav potez neophodan, jer avio-kompanije koje se mogu pojaviti kao potencijalni kupci nisu u dobroj finansijskoj poziciji zbog poskupljenja goriva na svetskom tržištu.

Najmanje dva kupca?

Očekuje se da će na tenderu za „Jat ervejz" učestvovati najmanje dve avio-kompanije - ruski „Aeroflot" i „Island er". Te dve kompanije važile su za glavne igrače u privatizaciji „Jata", dok je „Er Indija" svojevremeno bila zainteresovana za formiranje zajedničkog preduzeća sa našim avio-prevoznikom.

Pošto kompanije van Evropske unije mogu da kupe samo 51 odsto kapitala, a kompanije u EU i do 75 odsto kapitala, biće moguća i opcija da se evropski i vanevropski kupac pojave kao suvlasnici u „Jat ervejzu".

Stručna javnost jedinstvena je kada je reč o neophodnosti privatizacije „Jata", ali je podeljena kada je reč o njegovoj vrednosti.

Pojedini tvrde da „Jat ervejz" ima zastarelu flotu i dugove i da se zbog toga ne može očekivati visoka prodajna cena, dok drugi smatraju da, bez obzira na zastarelu flotu, „Jat" ima mnogobrojnu pokretnu i nepokretnu imovinu na atraktivnim lokacijama u zemlji i inostranstvu, a posebna vrednost je i posedovanje slotova (sletanje i poletanje aviona) na najvećim prezagušenim aerodromima u Evropi.

Tender za spas

Srpska Agencija za privatizaciju objavila je prekjuče prospekt za privatizaciju „Jat ervejza".

Prethodno je, odlukom vlade, „Jat" iz javnog preduzeća pretvoren u zatvoreno akcionarsko društvo, a jedini akcionar je država Srbija.

Ukupni upisani osnovni kapital društva je 185,7 miliona evra, podeljen na 14.664.350 akcija, čija je pojedinačna nominalna vrednost 1.000 dinara.

Namere države su da privatizacijom „Jat" postane konkurentni igrač na lokalnom i međunarodnom tržištu avio-transporta i privuče strateške investitore koji će sprovesti neophodne investicije i razvojne programe i primeniti nove tehnologije.

Ruska avio-kompanija „Aeroflot" priprema se za eventualno učešće u privatizaciji „Jat ervejza", ali će odluku doneti po raspisivanju tendera.

- Spremamo se za učešće, tender još nije raspisan, a kada bude, biće i doneta odluka - izjavila je Irina Tanenberg, načelnik pres službe „Aeroflota".

Rukovodstvo ruske avio-kompanije ranije je izražavalo nameru da učestvuje u privatizaciji „Jat ervejza".

Rusi zvučali ozbiljno

Kako je krajem januara izjavio zamenik generalnog direktora „Aeroflota" Mihail Polubojarinov, kompanija će pripremiti program učešća u privatizaciji srpske avio-kompanije, a kao mogućnost naveo je i da se na tenderu „Aeroflot" pojavi sa partnerom iz Evropske unije.

Potvrđujući tada zainteresovanost ruske kompanije za „Jat ervejz", Polubojarinov je objasnio da u slučaju prodaje 51 odsto „Jat ervejza", „u skladu sa propisima EU (u koju uskoro planira da pristupi Srbija)", „Aeroflot"‘ ne bi mogao biti vlasnik takvog paketa, pa bi postao vlasnik 50 odsto minus jedne akcije, a njegov partner jedan odsto plus jedne akcije, prenela je agencija RIA Novosti.

Potpisali memorandum

„Aeroflot" i „Jat ervejz" su u junu 2007. potpisali memorandum o razumevanju, u kojem je ruski avio-prevoznik izrazio interesovanje za učešće u privatizaciji srpske kompanije sa ciljem njenog pretvaranja u transnacionalnog balkanskog avio-prevoznika, podsetila je ruska agencija.

Krajem septembra prošle godine generalni direktor „Aeroflota" Valerij Okulov izjavio je Tanjugu da ta kompanija želi preko našeg avio-prevoznika da izađe na evropsko tržište i na njemu ojača svoje pozicije, kao i da se planovi ne svode samo na sticanje vlasništva nego i na dinamičan razvoj „Jat ervejza" i njegovo pretvaranje u ključnog, moćnog prevoznika na Balkanu.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 2612 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda