Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

ATEK ODUSTAO

04. 04. 2008.

ATEK ODUSTAO - Austrijska kompanija A-tek saopštila je večeras da nije uspela da prikupi ostatak od 316 miliona dolara za kupovinu imovine RTB Bor, koji je bila obavezna da uplati do večeras u ponoć na osnovu ugovora sa Agencijom za privatizaciju.

U saopštenju A-teka navedeno je da je austrijska kompanija danas ponudila Agenciji za privatizaciju da uplati veći deo sume za kupovinu, tačnije 230 miliona dolara, što nije prihvaćeno.

"Kompanija A-tek želi da istakne činjenicu da su globalna kriza na kreditnim tržištima, kao i trenutna politička nestabilnost u Srbiji, u značajnoj meri osujetile napore A-teka da zatvori finansijsku konstrukciju za kupovinu RTB Bor", navedeno je u saopštenju.

A-tek je napomenuo da je konzorcijum banaka, koji je prvobitno bio nosilac čitavog kreditnog aranžmana, doneo odluku da ne finansira nikakve projekte u Srbiji do kraja godine.

Pored navedenog, dodatni problem je nastao u poslednja dva dana, kada je grčka kompanija "Mitilineos" podnela sudsku tužbu protiv RTB Bor, za iznos od 65 miliona dolara i zahtevala od kompanije A-tek da uplati navedenu sumu.

Kompanija A-tek će nastaviti da igra aktivnu ulogu na srpskom tržištu i uverena je da će doprineti budućem privrednom rastu u Srbiji, navedeno je u saopštenju .

Prema ugovoru sa Agencijom za privatizaciju, kao prvorangirani na tenderu za RTB Bor, A-tek bio dužan da uplati 466 miliona dolara i prvobitno je uplatio 150 miliona dolara, uz obavezu da ostatak od 316 miliona dolara uplati do večeras u ponoć. A-tek je danas tražio da uplati 230 miliona dolara a za ostatak je tražio odlaganje od 60 dana, što Agencija za privatizaciju nije prihvatila.

Prema Zakonu o privatizaciji, ukoliko prvorangirani na tenderu odustane, pristupa se pregovorima sa drugorangiranim, što je u ovom slučaju "Bejzik element" ruskog biznismena Olega Deripaske.

Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 2240 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda