Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

ATEK UPLATIO 150 MIL. $ ZA RTB BOR

29. 02. 2008.

ATEK UPLATIO 150 MIL. $ ZA RTB BOR - Austrijski Atek je uplatio 150 miliona dolara kao deo kupoprodajne cene za RTB Bor, samo nekoliko sati pre isticanja roka.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić je izjavio da je austrijska kompanija Atek dala nalog za uplatu dela prodajne cene za Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor u iznosu od 150 miliona dolara.

Kako je saopšteno je danas iz te kompanije, Atek je od početka procesa privatizacije RTB Bora poštovao sve propise i pravila tendera i radio u skladu sa tim pravilima. "Mi smo poslovni ljudi koji se ne bave politikom. U skladu sa tenderskim propisima, tražili smo produženje roka, zbog toga što nekoliko sporednih tačaka pregovora još uvek nismo precizno definisali", istaknuto je u saopštenju Ateka.

Pošto su pregovori još uvek u toku, predstavnici Ateka su istakli da nisu u prilici da daju informaciju o kakvoj finansijskoj situaciji je reč, ali će javnost biti obaveštena o svim podacima posle završetka celokupnog procesa i svih novčanih transakcija. Kako je navedeno u saopštenju, Atek poseduje imovinu koja vredi dve milijarde evra, na računu ima 400 miliona evra gotovine i likvidnih sredstava i više od 400 miliona evra akcijskog kapitala.

Agencija za privatizaciju je pre nekoliko dana Ateku odobrila produžetak roka plaćanja kroz dve mogućnosti - prva je da kompanija do petka 29. februara uplati 150 miliona dolara, a da onda dodatnu sumu od 316 miliona dolara isplati do 4. aprila. Pružena je i druga mogućnost, a to je da, ako Atek ne uplati 150 miliona dolara, do 13. marta uplati celu kupoprodajnu cenu od 466 miliona dolara.

Ateku je u petak, 22. februara, istekao rok za uplatu 466 miliona dolara za kupovinu RTB-a. Prema Zakonu o privatizaciji taj rok može da bude produžen, dok se u slučaju da novac ne bude uplaćen naplaćuje garancija od deset miliona dolara.

Beogradski mediji ranije su preneli nezvanične informacije da je Atek izrazio rezervisanost povodom uplate 466 miliona dolara, pravdajući se neizvesnošću političke situacije u zemlji i pitanjem sigurnosti stranih investicija u takvim okolnostima.

Drugi po redu tender za prodaju RTB-a Bor raspisan je 31. avgusta 2007, po početnoj ceni od 340 miliona dolara. Prvi tender za prodaju borskog kombinata bakra poništen je u aprilu prošle godine, nakon što prvoplasirani ponuđač rumunski Kuprom ni u dodatnom roku nije dostavio bankarsku garanciju za kupovinu RTB, po ugovorenoj ceni od 400 miliona dolara.

Na drugom tenderu prijavili su se ruska firma SMR koja posluje u sastavu "Bejzik elementa", vlasništvo ruskog magnata Olega Deripaske i austrijska kompanija Atek, čiji je vlasnik austrijski biznismen Mirko Kovač. Najbolju ponudu za kapital dao je Atek - 466 miliona dolara, dok je ruska kompanija SMR ponudila 370 miliona dolara.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2238 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda