Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BAKAR I DALJE SRPSKI

15. 02. 2008.

BAKAR I DALJE SRPSKI - DETALJI ugovora koji je država potpisala sa austrijskim konzorcijumom „A-tek“ za prodaju RTB „Bor“, biće poznati tek kada Austrijanci plate kupoprodajnu cenu na koju su se obavezali. Zakonski rok za to je deset dana, uz mogućnost produženja za dodatne dve nedelje. Što znači da je krajnji rok za uplatu 10. mart.

U četvrtak je, inače, trebalo da bude predstavljen kupoprodajni ugovor za RTB „Bor“, kao i ugovor o prenosu eksploatacionih prava. Radni sastanak je otkazan, a mogući razlog za to je i protivljenje „A-teka“ da se detalji iznose u javnost pre okončanja cele transakcije.

Kupac je obavezan da ceo iznos uplati u gotovini, a Mirko Kovač, vlasnik „A-teka“ je, pri potpisivanju ugovora, izjavio da je novac obezbeđen iz sredstava kompanije, kao i iz kredita konzorcijuma banaka. Ipak, kako nezvanično saznajemo, „A-tek“ izgleda nema dovoljno novca da u celosti zatvori ovu finansijsku „konstrukciju“, te sa kupoprodajnim ugovorom traži podršku banaka.

Sa druge strane, u državnim organima navode da Kovač ne može potpisani kupoprodajni ugovor da koristi za stavljanje hipoteke na imovinu „Bora“, prilikom uzimanja kredita. To će moći da učini tek kada plati dogovorenu sumu.

Za „Novosti“ je, posle gotovo šestomesečnog ćutanja, izjavu dao i Miodrag Conić, v. d. generalnog direktora RTB.

- Austrijski „A-tek“ ne može postati vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ sve dok za pokretnu, nepokretnu i obrtnu imovinu borske kompanije ne uplati ukupno 514 miliona dolara - kaže Conić.

Prema njegovim rečima, da bi firma bečkog industrijalca Mirka Kovača preuzela gazdovanje nad RTB, „zeleno svetlo“ mora da dobije i od Komisije za zaštitu konkurencije, ali i da ispuni sve ostale uslove predviđene kupoprodajnim ugovorom i ugovorom o prenosu eksploatacionih prava. Dok se sve to ne ispuni, borski Kombinat bakra ostaje pod - upravom srpske države.

- Po ugovoru, taj metalurški agregat, koji bi morao biti izgrađen do 2012, godišnje bi trebalo da prerađuje do 400.000 tona koncentrata bakra.

Naš sagovornik podvlači da će u narednom periodu značajne investicije (koje će za rudarstvo i metalurgiju ukupno iznositi do 230 miliona dolara), biti usmerene i na revitalizaciju borskih i majdanpečkih ležišta bakra.

ZAHTEV I OPTUŽBE

PREDSTAVNICI bivših zaposlenih i penzionera Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ uručili su u četvrtak Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja zahtev da im se od iznosa ostvarenog prodajom preduzeća isplati 75 miliona evra, kao novčana nadoknada koja im pripada na osnovu izmena Zakona o privatizaciji.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca za više opština u istočnoj Srbiji, Zvonko Živaljević, rekao je na konferenciji za novinare da oko 15.000 bivših radnika i penzionera polaže pravo na novčanu nadoknadu koja bi iznosila 200 evra po godini radnog staža.

Optužbe bivših radnika i penzionera da poslovodstvo Basena želi da ih zakine, nisu istinite - precizan je v. d. generalnog direktra RTB. - Naprotiv, poslovodstvo Basena ne protivi se da i bivši radnici i penzioneri dobiju nagradu.

Izvor: [www.novosti.co.yu ]     


Čitanja: 2139 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda