Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BAREL NAFTE U 2008. - 175 DOLARA ?

25. 12. 2007.

BAREL NAFTE U 2008. - 175 DOLARA ? - Ekonomisti danske Sakso banke predviđaju da bi se cena nafte u sledećoj godini mogla udvostručiti.

Ekonomisti danske Sakso banke predviđaju za 2008. godinu oštru globalnu privrednu krizu koja će se, između ostalog, ogledati u veoma visokom poskupljenju nafte na čak 175 dolara za barel i naglom padu akcija na američkim, kineskim i drugim vodećim efektnim berzama.

Prognozeri danske banke ocenjuju, uz to, da će visoko poskupljenje osnovne energetske sirovine biti praćeno i udvostručenjem cena osnovnih žitarica.

Barel nafte trenutno kotira - na dve vodeće berze, u Njujorku i Londonu - u rasponu od 92 do 93 dolara. To znači da će se cena te sirovine, ako se obistini prognoza Sakso banke, dogodine bezmalo udvostručiti.

Slično važi i za cenu pšenice, koja sada na vodećoj čikaškoj berzi vredi više od 300 dolara za metričku tonu. Kupci kukuruza i drugih žitarica moraće, takođe, dobro da se "isprse" da bi kupili te vitalno važne sirovine.

Indeksi akcija na Vol stritu i drugim američkim efektnim berzama opašće naredne godine, ako je verovati proceni danskih eksperata, oko četvrtinu u odnosu na sadašnji nivo.

U Kini se predviđa još veći pad indeksa akcija - za 40 procenata u odnosu na važeći nivo - i to bi, ako se procena obistini, moglo snažno da potrese već decenijama brzo rastuću ekonomiju najmnogoljudnije zemlje sveta, prenela su ruska Internet glasila.

Na pitanje koliko su uopšte pouzdane prognoze koje daju međunarodni bankarski eksperti, strateški analitičar Sakso banke Dejvid Karsbol odgovara da šokantne procene finansijske institucije u kojoj je on zaposlen ne pretenduju na visoku tačnost i pre svega treba da izazovu ozbiljno razmišljanje eksperata i neposrednih igrača na tržištu.

Karsbol podseća, ipak, da je Sakso banka za ovu godinu predviđala visok pad poslovne aktivnosti na stambenom tržištu SAD i da se ta prognoza ne samo pokazala tačnom, već je krajem ove godine i premašena - u negativnom smislu.

Bančina prognoza o kretanju kursa evro-dolar u toku ove godne nije, međutim, bila tačna, jer je za prvo polugođe predviđan skok vrednosti zajedničke valute 13 članica Evropske unije na 1,37 dolara, a u drugom pad do nivoa od 1,28 "Amerikanaca".

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 1804

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda