Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BAUK INFLACIJE

04. 06. 2008.

BAUK INFLACIJE - Politika NBS jeste iznuđena u uslovima jakih inflacionih tenzija, ali ima katastrofalne posledice po srpsku privredu

Srbija se trenutno nalazi u najgorem mogućem položaju, u ekonomskom i političkom vakuumu, iz kojeg je može izvući formiranje bilo koje vlade u što kraćem vremenskom periodu i realno osmišljen plan buduće ekonomske politike, ocenili su stručnjaci Instituta za tržišna istraživanja (IZIT). Negativan ekonomski ambijent u kom se Srbija nalazi izazvan je, pored političkih iščekivanja, i veoma visokom inflatornom tenzijom, što je primoralo Narodnu banke Srbije da zaoštri postojeći restriktivni kurs i nastavi sa veštačkim održavanjem vrednosti dinara u odnosu na evro, koja nema realno utemeljenje u konkurentskoj snazi srpske privrede.

- Najbitnije je da se što pre formira nova vlada, bilo koja. Naša istraživanja kažu da u slučaju formiranja „narodnjačke" vlade, strani investitori neće pobeći. Naprotiv, njima je važno samo da se poštuju principi i zakoni Evropske unije, a savim im je svejedno ko je na vlasti. Zbog toga smatram da se u javnosti ne treba stvarati lažna, iskrivljena slika i tenzija da će investitori pobeći - kaže Saša Ðogović, ekonomista i saradnik IZIT-a, i naglašava da mi trenutno sami izazivamo krizu, tako što se prave problemi pri izboru vlasti na lokalnom i republičkom nivou i po njemu to najviše odbija potencijalne ulagače.

Miloje Kanjevac, direktor IZIT-a, istakao je da je devizni kurs dinara u aprilu apresirao u odnosu na evro za 2,6 odsto prema stanju od pre mesec dana. To je direktna posledica intervencija NBS na deviznom tržištu i preduzimanja pooštrenih mera kreditno-monetarne politike poput povećanja referentne kamatne stope i obaveza banaka da deset odsto devizne rezerve drže u dinarima. Te mere se i preduzimaju kako bi se dao dodatni impuls deviznom kursu dinara u obavljanju njegove funkcije stabilizacionog sidra u uslovima pojačanih inflatornih turbulencija.

- To je veštačko održavanje kursa dinara. Vidi se i po tome da kada dođe do kreiranja psihoza u političkom ambijentu, uporedo sa tim dolazi i do odliva novca van zemlje, kao i do veće tražnje kako stanovništva, tako i investitora prema čvrstoj valuti, što diže cenu evra, a obezvređuje dinar i tretira ga kao nepouzdanog partnera. NBS se sama bori protiv inflacije i već godinama nema podršku fiskalne politike, odnosno Vlade Srbije - smatra Kanjevac i dodaje da ovakva politika NBS jeste iznuđena u uslovima jakih inflacionih tenzija, ali ima negativne posledice po srpsku privredu, jer ovakav apresirani devizni kurs na izvoznike deluje krajnje destimulativno. Kanjevac je naglasio da je u poslednje četiri godine inflacija iznosila 40 odsto, dok je kurs dinara prema evru ostao na približno istom nivou.

Da se inflacija otrgla kontroli, pokazuju rezultati ankete privrednika koju je sproveo IZIT. Njihova očekivanja su da će inflacija biti iznad 12 odsto. Za period od tri do šest meseci provejavaju prognoze privrednika koje ukazuju na nastavak rasta cena na malo, dok u tromesečnim prognozama 11 odsto anketiranih privrednika računa na povećanje cena, a nijedan od njih na njihovo smanjenje.

- Inflacione tenzije u tromesečnoj vizuri su posebno prisutne u sektorima robe široke potrošnje, sirovina i repromaterijala. U narednih šest meseci čak 25 odsto anketiranih proizvođača očekuje rast cena svojih proizvoda, a niko na njihovo smanjenje - istakao je Saša Ðogović.

Zbog pooštrene kreditno-monetarne politike NBS značajno su pogoršani uslovi odobravanja kredita, što u novčanoj oskudici, u kojoj se nalazi domaća industrija, dodatno onemogućava proizvođače da investiraju, ali i obezbede kontinuitet tekućeg poslovanja. Od 200 anketiranih industrijskih preduzeća, čak 62 odsto je istaklo da su uslovi dobijanja kredita u prvom tromesečju ove godine bili nepovoljniji nego u istom periodu lane, a njih 38 procenata da su uslovi ostali nepromenjeni. Kao osnovni faktor pogoršanja uslova odobravanja kredita, 46 odsto ispitanih privrednika je navelo rast kamatnih stopa, 35 procenata anketiranih smatra da su pogoršani i uslovi otplate kredita, dok je, prema njegovim rečima, 18 odsto navelo da je kreditni aranžman poskupeo zbog rasta administrativnih troškova.

Jedno od najbolnijih pitanja srpske ekonomije, prema stručnjacima IZIT-a, jeste i stanje ukupnih deviznih rezervi koje su u aprilu iznosile 15.747 milijardi dinara, a to je za pet odsto manje nego mesec dana ranije i za dva odsto manje u odnosu na decembarsko stanje. Devizne rezerve centralne banke u aprilu su iznosile 14.624 milijardi dolara. To je za tri odsto manje nego u martu. NBS se dodatno izlaže povećanim troškovima kako bi odbranila kurs i tako indirektno uticala na smanjenje inflacije - objasnili su stručnjaci IZIT-a.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 2224 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda