Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BELEX15 KONAČNO U PLUSU

15. 03. 2008.

BELEX15 KONAČNO U PLUSU - Posle četiri uzastopna dana pada indeks najlikvidnijih akcija Belex15 ubeležio je plus od 1,62 odsto.

Nedelju u kojoj je imao najveći dnevni pad u istoriji, Belex15 okončao rastom poslednjeg dana

Nedelju u kojoj je imao najveći dnevni pad u istoriji, Belex15 okončao rastom poslednjeg dana

Opšti indeks Belexline je danas neznatno pao - 0,14 odsto, a ukupan promet je vredeo 223,12 miliona dinara, odnosno 2,73 miliona evra. Učešće stranih investitora bilo je 62 odsto. Stranci su danas, za razliku od predhodnih dana, više prodavali nego što su kupovali akcije.

Na vrhu liste dobitnika u kontinuiranoj trgovini je Univerzal banka [UNBN] sa rastom od 11 procenata, uz promet od 3,88 miliona. Bečejski Sojaprotein [SJPT], kompanija sa A Listinga, dobio je na vrednosti sedam i po odsto, a tom akcijom je ostvaren promet od 8,78 miliona.

Među većim dobitnicima našla se još jedna akcija sa A Listinga, holding Energoprojekt [ENHL], sa rastom cene nešto većim od pet odsto, uz promet od 10,6 miliona. Osetnije su poskupele i akcije Vitala [VITL], uljare iz Vrbasa, gotovo šest procenata, kao i Agrobanke [AGBN], za 3,22 odsto, pri čemu je u trgovini hartijama beogradske banke ubeležen promet od 53,4 miliona.

Među gubitnicima na današnjem trgovanju se ističu akcije Kredi banke [CYBN] sa padom od 11,95 odsto, zatim Planuma [PLNM] sa minusom od deset procenata i Globos osiguranje [GLOS] i građevinsko preduzeće Napred [NPRD] sa padom od oko 7,7 procenata.

Ponovo je najveći promet bio u trgovini akcijama AIK banke [AIKB], od 70,49 miliona dinara i to po ceni koja je za procenat i po viša nego dan ranije. Veći promet, uz one iz trgovine akcijama Agrobanke, Energoprojekta i Sojaproteina, registrovan je i sa akcijama Metals banke [MTBN], od 8,74 miliona dinara. Hartiji novosadske banke vrednost je porasla 2,3 odsto, na 30.683 dinara.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene promet nešto veći od milion dinara zabeležilo je pet akcija - Vatrosprema [VBEG], DDOR Novi Sad [DDNS], kragujevačkog Takovo osiguranja [TKOSM], somborske Zastave promet [ZSPR] i Goša montaže [GMON].

KBC: Realna stabilizacija

Dramatična situacija na Beogradskoj berzi donekle se stabilizovala. Dobar deo cena akcija najlikvidnijih kompanija krenuo je uzlaznom putanjom, što se moglo očekivati, ako se uzme u obzir da je indeks, a time i većina kompanija koje ulaze u njegov sastav, izgubio gotovo 20 odsto vrednosti za samo četiri dana trgovinem kaže analitičar kuće KBC Sekjuritis Vladan Pavlović.

On je dodao da je „posle dramatičnog pada za relativno kratko vreme, bez obzira na fundamentalne pokazatelje, realno da se cene akcija u jednom trenutku oporave, bar na kratko“. Pavlović objašnjava da bi rast indeksa Belex15 verovatno bio i veći da Komercijalna banka, koja ima veliki ponder, nije ubeležila novi pad od 3,7 odsto.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2201 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda