Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BENZIN IDE NA 107.5 DINARA

20. 05. 2008.

BENZIN IDE NA 107.5 DINARA - Gorivo u Srbiji trebalo bi od petka u ponoć da poskupi u proseku za 6,1 dinar u zavisnosti od vrste derivata.

Kako saznaje "Blic", litar bezolovnog benzina koji je do sada koštao 101,49 dinara, od subote će iznositi čak 107,5 dinara, dok će litar dizela umesto dosadašnjih 86,90 koštati 93,60 dinara.

Ova procena se odnosi na sadašnje kretanje kursa dolara i nafte na svetskim berzama.

Cene nafte u Srbiji na svake dve nedelje usklađuju se u zavisnosti od kretanja cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.

Komentarišući najave drastičnog skoka cena derivata Aleksandar Mileusnić, generalni direktor kompanije "Petrobart Avia", kaže da je sada već izvesno da će doći do znatnog skoka cena.

"Ukoliko se poštuje uredba o formiranju cena naftnih derivata, trebalo bi da gorivo poskupi i kod nas. Cena nafte u svetu svaki dan obara rekorde, pa je neminovno da do promene cena dođe i u Srbiji. Pošto su trendovi takvi, sve drugo bi bilo netržišno i neekonomski", kaže Mileusnić.

Da li je baš neminovno? U zemljama u okruženju, pa i nekim zemljama zapadne Evrope, naftni derivati su jeftiniji nego u Srbiji.

"U Evropi se cene derivata menjaju uz promenu cena sirove nafte. Tu postoji značajan broj velikih kompanija koje su jedna drugoj konkurencija pa se zbog toga dešava da cene derivata budu niže. Kod nas nije takav slučaj, ne postoji konkurencija", kaže predsednik Upravnog odbora "AD Nafta" Nebojša Atanacković.

"Istina, treba treba reći da Ministarstvo trgovine i Ministarstvo energetike povremeno pokušavaju da umanje cenu. Inače, što se samog poskupljenja tiče, ako je u pitanju svetski trend, od toga se ne može pobeći i ja očekujem da ono bude oko pet dinara u proseku“, navodi Atanacković.

Ukoliko dođe do predviđenog rasta cena naftnih derivata, onda bi gorivo samo u maju bilo skuplje gotovo deset dinara po litru. Početkom meseca bezolovni benzin na pumpama iznosio je 98,8 dinara, sadašnja cena je 101,4, a očekuje se da će posle poskupljenja ovo gorivo biti nešto više od 107 dinara za litar.

Izvor: [www.mtsmondo.com]

Čitanja: 3542 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda