Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BEOGRAD PRESKUP ZA ENGLEZE

18. 01. 2008.

BEOGRAD PRESKUP ZA ENGLEZE - Opasnost je ako postoji domaći trgovac koji je toliko moćan da sprečava dolazak novih i ekspanziju postojećih trgovaca. Sprečavanje monopola je važan posao, ali je zaustavljanje tog monopoliste mnogo važnije. Ako on uspe, monopol može postati trajan", naveo je Dobson, jedan od najuglednijih svetskih stručnjaka za konkurenciju u oblasti trgovine na malo.

Prema njegovim rečima, cene u Srbiji su više nego u Britaniji, a prosečan Englez zarađuje mesečno sedam-osam puta više od našeg građanina.

On je u radu sa Komisijom za zaštitu konkurencije Srbiju svrstao u tržišta centralne i jugoistočne Evrope koja su prethodnih godina prolazila kroz iste probleme, ali i objasnio da ako postoji konkurencija i strani lanci krenu u Srbiju, tržište maloprodaje može biti korenito unapređeno za samo nekoliko godina.

Ne želeći da daje preuranjene ocene o našem tržištu i prilikama, koje nimalo ne ohrabruju, Dobson je pomenuo samo da bi britanske vlasti bile vrlo zabrinute ako bi na lokalnom nivou ili u jednom gradu bilo manje od tri snabdevača ili kada bi jedan beležio tržišno učešće više od 40 procenata.

Da se u Srbiji odavno upalila crvena lampica u trgovini, potvrdio je i ovaj britanski stručnjak kada su mu u Komisiji za zaštitu konkurencije rekli da i građani primećuju da imamo dominantne igrače u trgovini.

"Merenje tržišnog udela je težak posao u bilo kojoj zemlji, pa čak i u uređenim društvima gde postoje podaci, a vlasti imaju moć da ih dobiju u svakom trenutku. U sredinama u kojima nije tako, opet nije teško delovati, jer je trgovina transparentan sektor u kome se jasno mogu uočiti dominantni igrači, oni koji krše pravila konkurencije i zbog kojih potrošači snose posledice. Znak upozorenja su visoke cene, siromašna usluga i ograničen asortiman koji se ne razvija drastično tokom vremena", kaže Pol Dobson.

Najvažnije je zato da nadležni imaju mogućnost da pokažu da je borba protiv tržišne dominacije moguća. Uz pomoć vlade svakako, smatra on, mogu da se izbore sa problemom. Ostalo je na potrošačima – s nadom da će kupovati po svom izboru i tražiti najbolje cene i usluge.

Zakon o zaštiti konkurencije sa izmenama

Ministar za trgovinu i usluge Predrag Bubalo kaže da je Vlada Srbije utvrdila predlog izmena zakona o zaštiti konkurencije, kojima se jača položaj Komisije za zaštitu konkurencije. Predloženim izmenama otklanjaju se nedostaci zakona koji su uočeni u prethodnom periodu.

"Komisija za zaštitu konkurencije tim promenama dobija ovlašćenje da samostalno izriče novčane kazne, kao i meru dekoncentracije", istakao je Bubalo.

Prema njegovim rečima, tim izmenama prag za utvrđivanje koncentracije sa deset miliona evra za sve učesnike koncentracije podignut na 20 miliona po svakom učesniku koncentracije.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 1556

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda