Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BEOGRADU NEDOSTAJE 200.000 STANOVA

16. 02. 2008.

BEOGRADU NEDOSTAJE 200.000 STANOVA - Beograd -- Iako poslednjih godina liči na veliko gradilište, Beogradu nedostaje oko 200.000 stanova ili jedan veći grad.

Potražnja, a sa njom i cene, porasla je između ostalog i zbog stambenih kredita koje je zaključno sa 2007. godinom koristilo 34.000 građana. U Agencijama za promet nekretnina procenjuju da se pad cena stambenog prostora može očekivati tek kada ponuda bude bar četiri puta veća od potražnje.

Predsednik udruženja agencija za promet nekretnina Tomislav Sekulić kaže da činjenica da u prestonici nedostaje 200.000 stanova, utiče na formiranje cene kvadrata u Beogradu.

„Ja sam veliki optimista i očekujem da će za godinu ili dve, najviše zbog toga što se u Beogradu mnogo gradi, doći do poravnanja ponude i potražnje i da ćemo imati jednu uravnoteženiju cenu kvadrata. Svesni smo da je ona sada neverovatna“, navodi on.

Direktorka Agencije za nekretnine Kapital haus Marija Pavlović kaže da su najtraženiji stanovi na Vračaru, gde se cena kvadrata kreće od 2.000 evra naviše, a tražen je i Novi Beograd. Samo za poslednjih godinu dana vrednost stanova u tom delu grada porasla je za 50, a negde čak i za 70 odsto. Kvadratni metar na pojedinim lokacijama, kao na primer kod Arene, ceni se i po 3.000 evra.

„Ako pogledamo cene u centru grada i uporedimo sa regionom mi smo najskuplji, sigurno skuplji od Zagreba, Budimpešte, Sofije...U Sofiji i Budimpešti u centru grada možete da kupite stan po ceni od 1.000 evra po kvadratu“, kaže ona.

Direktor Privredne komore Beograd Milan Janković kaže da Beogradu nedostaje jedno novo veliko naselje.

„Veliki su troškovi za cenu kavadrata i nema razloga da bude jeftinije, na Vračaru, Starom gradu, Savskom vencu ili gde god. Ali oformimo treći Beograd preko Dunava. Ako se izgradi most, čemu će služiti ta površina Banata ako ne bude 550 evra koliko je sada u Obrenovcu. Zašto da ne napravimo sto hiljada stanova u tom trećem Beogradu“, smatra Janković.

Beograd, međutim, nema više slobodnog zemljišta koje bi ponudio investitorima. Još se čeka izmena urbanističkog plana kojim bi mnoge oranice uz autoput bile pretvorene u gradsko građevinsko zemljište.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2205 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda