Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BERZANSKI SUNOVRAT

10. 03. 2008.

BERZANSKI SUNOVRAT - Indeks najlikvidnijih akcija pao 4,55 odsto. – Indeks srpskih akcija koji izračunava Bečka berza pao ispod 1.000 poena

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi BELEX 15 juče se sunovratio za 88.29 poena, odnosno 4,55 odsto, a cena samo jedne od 33 najlikvidnije akcije kojima se trgovalo kontinuiranom metodom je porasla. Taj pokazatelj kretanja berzanskih cena pao je na nivo od 18. januara lane, a juče je „na zatvaranju” iznosio 1.853,9 poena.

I opšti indeks 100 odabranih akcija BELEXline pao je i to za 87,55 poena, odnosno 2,62 odsto, na 3.254,27 poena, što je vrednost od 21. februara prošle godine.

Indeks odabranih srpskih akcija SRX, koji izračunava iobjavljuje Bečka berza kao svoj proizvod, pao je ispod početnih 1.000 poena, na 974,36 poena. Konkretno, taj indeks se sunovratio za 47,79 poena, odnosno 4,39 odsto.

Jučerašnje obaranje berzanskih pokazatelja, koji su juna prošle godine na permanentnoj nizbrdici, među najvećim je padovima u poslednjih godinu dana, koji su, u većini slučajeva, kako veliki broj analitičara procenjuje, bili dominantno pod uticajem kriznih političkih odnosa u Srbiji, ali i kretanja u svetskoj finansijskoj industriji, pre svega u regionu.

Doduše, oni koji političku krizu i zbivanja na političkoj sceni Srbije smatraju glavnim režiserima zbivanja na berzanskoj sceni nemaju adekvatno objašnjenje kako se onda desilo da je u prva četiri meseca lane berza bila u najvećem i najbržem usponu donoseći ogromne kapitalne dobitke berzanskih igračima.

U to vreme Srbija je imala tehničku vladu zbog izlaska G17 iz koalicione izvršne vlasti, a prekinuti su i pregovori sa EU.

To, međutim, nije smetalo da indeks najlikvidnijih akcija skoči gotovo 100 procenata.

Ipak, podsećanja radi, u maju 2007. godine zabeležena su dva uzastopna velika minusa, u vreme izbora Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta – 8. maja BELEX15 pao je 5,26 odsto, a narednog dana 6,53 procenta. Već trećeg dana, po formiranju većine DS–DSS–G17 plus, indeks je porastao 11,44 odsto, a Nikolić je podneo ostavku.

Od juna indeksi su lagano krenuli naniže, jer je berza ušla u sezonsku korekciju, koja se, međutim, neočekivano produžila dosada.

Veliki sunovrat se „poklopio”sa objavljivanjem neuspešne prodaje DDOR-a Novi Sad, 20. novembra, kad je BELEX15 pao 4,95 odsto. U toj nedelji novembra indeks najlikvidnijih akcija je izgubio čak 12,44 procenta vrednosti.

Prvog radnog dana posle predsedničkih izbora, 4. februara ove godine, kad je Boris Tadić reizabran za tu funkciju, BELEX 15 je porastao 6,34 odsto, ali je već naredna dva dana, posle izjave premijera Koštunice da ne treba potpisati politički sporazum sa EU pao 4,17 odsto (5. februara) i 4,25 procenta (6. februara).

Dan nakon što je DSS najavila da će podržati rezoluciju SRS o budućim odnosima sa EU BELEX 15 se „okliznuo” 4,85 odsto.

Ipak, ne treba zaboraviti ni činjenicu da srpsko tržište kapitala odavno nije izolovano i da je ulaskom stranih investitora, pre svega investicionih i penzionih fondova, postalo deo svetskog finansijskog i tržišta kapitala.

Već duže vreme većina berzi u regionu su ušle u crvenu, odnosno negativnu zonu, pa i Beogradska.

Nije isključeno da će investitori, koji nameravaju da se duže zadrže na srpskom tržištu, pomno pratiti ne samo razvoj političke situacije već i rezultate poslovanja srpskih firmi u prošloj godini, koji bi ovih dana trebalo da počnu da se objavljuju.

Izvor: [www.politika.co.yu]

Čitanja: 2696 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda