Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BIZNIS PATRIOTIZAM

24. 12. 2007.

BIZNIS PATRIOTIZAM - Ambasadori velikih zemalja, pa čak i premijeri, ne libe se da u svakoj prilici zastupaju interese svoje privrede i pojedinih firmi.

Odlazak delegacije od tridesetak naših privrednika u Sofiju na inicijativu „Delte”, kako bi na licu mesta ispitali mogućnosti za plasman svoje robe kroz tamošnji trgovinski lanac „Pikadili”, koji je nedavno kupila najveća srpska privatna kompanija, dočekan je sa nepodeljenim poslovnim simpatijama. Profit i interes, istina, ne poznaju i ne priznaju u načelu rodoljubive izlive osećanja u ekonomiji, ali ako se s malo adrenalina može zaraditi koji postotak više – zašto ne. Pitanje je, međutim, granice na kojoj nekakav ekonomski patriotizam pada u ambis nacionalizma. To smo u Srbiji, nažalost, osetili poslednjih godina devete decenije prošlog veka kada je zbog slovenačke podrške albanskim separatistima zaveden bojkot robe iz „dežele”. Kako se to završilo – svi dobro znamo.

Da li se, odista, pokušaji poput „Deltinog” mogu okvalifikovati kao ekonomski patriotizam? Uslovno – da. Nesporan je cilj. Da se u njegovim prodavnicama nađe više naših proizvoda i time poveća izvoz robe u zemlju koja je od početka ove godine u Evropskoj uniji. U tome su, bez svake sumnje, interes našli i ti direktori. Tržište Srbije je za većinu od njih postalo tesno pa je mogući „Deltin” izvozni ventil dobrodošao. Naravno, računica mora da im pokaže koliko taj poslovni korak košta i šta im donosi.

U „Deltinoj” delegaciji u Sofiji nije bilo predstavnika države, jer se sada političari očigledno klone najbogatijeg Srbina, kako ne bi bili optuženi za korupciju. Setimo se koliko je problema imao vicepremijer Božidar Ðelić, kada je otvorio „Delta siti” u Novom Beogradu. To pokazuje da još nismo sazreli kao demokratsko društvo. Jer, ako je Miroslav Mišković kriv za monopolsko ponašanje u Srbiji, o tome će konačnu odluku doneti sud. Ali, njegovo poslovno širenje u regionu ne bi trebalo da bude sporno i bojkotovano od državnih zvaničnika. Kada zvanični Zagreb podržava Todorića, a Ljubljana Merkator, oni nemaju takve dileme.

Uostalom, takvi ujedinjeni napori politike i ekonomije nisu nepoznati u svetu. Svojevremeno je, recimo, Helmut Kol, veliki nemački kancelar, na prvi put u Kinu poveo sa sobom nekoliko stotina direktora najvećih kompanija koji su, uporedo s političkim pregovorima, napravili nekoliko milijardi dolara novih izvoznih i drugih poslova.

Nije nepoznato da se ambasadori velikih zemalja, pa čak i premijeri, ne libe da u svakoj prilici zastupaju interese svoje privrede i pojedinih firmi. Poslednji slučaj ambasade Austrije više je nego rečit. Na pisanje naše štampe da se protiv pobednika na tenderu za RTB Bor, Mirka Kovača, vodi nekakav sudski spor i da bi po tom osnovu mogao biti diskvalifikovan, reagovalo je austrijsko diplomatsko predstavništvo i, što bi rekli, „sa obe noge” stalo iza svog građanina i poslovnog čoveka.

Na odluku naše Republičke radiodifuzne agencije da ne odobri nacionalnu frekvenciju nemačkoj RTL televiziji, prvi glas protiv digao je tadašnji ambasador Nemačke u Srbiji Andreas Cobel, koji se docnije proslavio po ne baš diplomatski sročenim pretnjama Srbiji po pitanju statusa Kosova i Metohije. Privredni predstavnici Nemačke, na primer, kao što je komora, ali i drugih zemalja kod nas, najmanje polovinu svoje plate moraju da zarade prodajući robu i usluge svoje zemlje kod nas.

Ovakvih i sličnih stranih primera može se naći još puno, ali, nažalost, malo je obrnutih – da su se naši diplomatski predstavnici, pa i sami visoki državni zvaničnici, postarali da naša privreda, pogotovo izvozna, lakše nađe put do inostranog tržišta. Pojedini naši direktori neretko sa žaljenjem konstatuju da se naše ambasade i ambasadori veoma malo bave ekonomskim pitanjima. Među pozitivnim primerima spada i angažman Vlade Srbije u izvozu domaćeg telekomunikacionog znanja – prelazak Telekoma Srbije preko Drine u BiH, kao i prodor na crnogorsko tržište.

Izvor: [www.politika.co.yu]


Čitanja: 1662

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda