Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

CENA GASA ODBIJA STRANE INVESTITORE

19. 10. 2008.

CENA GASA ODBIJA STRANE INVESTITORE - Unija poslodavaca Srbije upozorila je srpsku vladu da će odobrena poskupljenja gasa i telefona opteretiti privredu i naterati ulagače da odustanu od Srbije.

Unija poslodavaca Srbije upozorila je juče Vladu Srbije i Ministarstvo ekonomije da će odobrena poskupljenja gasa i telefonskih usluga dodatno opteretiti privredu i građane, a Srbiju za još jedan korak udaljiti od toliko željenih stranih investicija.

Balast privredi

U trenutku kada je cena nafte na svetskom tržištu najniža u proteklih godinu dana i na granici od 70 dolara za barel, a cene svih ruda i energenata na silaznoj putanji, poskupljenje gasa i telefonskih impulsa ekonomski je neopravdano i zasnovano na monopolima koje imaju „Srbijagas" i „Telekom Srbija", smatra Unija.

Država već osam godina odbija da liberalizuje uvoz energenata i dozvoli drugim telefonskim operaterima da uđu na srpsko tržište u domenu fiksne telefonije.

Predsednik Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović ocenio je da će poskupljenja biti težak balast već preopterećenoj privredi, kao i građanima Srbije.

- Privrednici plaćaju struju, gas i komunalije 100 odsto skuplje od ostalog građanstva. Zahtevamo da se ukinu zakoni stari 50 godina, koji su preduzećima stavili omču oko vrata i opteretili ih kao nigde u Evropi - rekao je Avramović.

Poskupljenje gasa od 60 odsto, telefonske pretplate za 300 odsto i telefonskih impulsa za 100 odsto, kada se primeni na privredu koja sve plaća udvostručeno, iznosiće 120 odsto za gas, 600 odsto za telefonsku pretplatu i 200 odsto za telefonske impulse.

- Sa tolikim cenama, nijedan ozbiljan investitor neće biti zainteresovan da dođe u Srbiju - upozorio je Avramović.

U Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj, a odskora i u Rumuniji i Hrvatskoj, privreda ima 25 do 50 odsto nižu cenu struje, kao i nižu cenu telefonskog saobraćaja u fiksnoj telefoniji, kako bi bila dodatno stimulisana da radi i puni budžet, naveo je Avramović.

On je dodao da „samo u Srbiji privreda, koja puni skoro 90 odsto budžeta i finansira celo društvo, gas, struju, komunalije i telefon plaća dvostruko više nego građani".

Avramović je naglasio da je sve ovo moguće zato što država, umesto da ulaže u zdravu privredu, održava monopole posredstvom javnih preduzeća, a onda koristi taj novac da kupi socijalni mir.

- „Elektroprivreda Srbije" imala je 99,5 milijardi gubitaka u 2007. godini, a javna preduzeća ukupno 110,6 milijardi dinara. Pri tom je dobit koju su ostvarila ta preduzeća tek četvrtina ukupnih gubitaka. Plate u javnim preduzećima veće su nego u privredi, što je nerealno i čisto je rasipanje novca - smatra on.

Ako država zaista želi da prikupi novac za ogromnu javnu potrošnju, neka smanji plate u javnim preduzećima, a ne da ostalu privredu ugnjetava astronomskim podizanjem cena, zatražio je predsednik UPS.

Zdravi pokrivaju gubitaše

Ovako sva preduzeća koja zdravo posluju i nemaju gubitke treba da nadoknade gubitke državnih preduzeća i zbog toga je prosečno srpsko malo i srednje preduzeće, umesto da država ulaže u njega, „opterećeno nametima i dažbinama 5,34 puta više nego isto preduzeće u Hrvatskoj".

Unija poslodavaca Srbije uputila je javni poziv nadležnima da hitno raspišu konkurs za bar još dva druga operatera fiksne telefonije u republici, jer bi se na taj način, ukidanjem monopolskog položaja „Telekoma Srbije", omogućila konkurentnost na tržištu i viši nivo telekomunikacionih usluga, navedeno je u saopštenju.

Izvor: [ biznisnovine.com ]

Čitanja: 2033 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda