Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

OBMANE CENTRA ZA FINANSIJE

26. 12. 2007.

OBMANE CENTRA ZA FINANSIJE - Posle upozorenja Agencije za privredne registre da iza Centra za finansije stoji privatna firma koja nema nikakve veze sa tom državnom institucijom, sve je više poziva predstavnika preduzeća i opština koji su "naseli" na ponudu akvizitera Centra za finansije. Da je reč o prevari, shvatili su tek kada su na njihove adrese stigle fakture, uglavnom na iznose veće od 100.000 dinara na ime kupljene robe.

- Agencija za privredne registre jedini je ovlašćeni izvor podataka o registrovanim privrednim subjektima. Neki od tih podataka, preko interneta, dostupni su javnosti, a ima i onih koji se mogu dobiti uz plaćanje odgovarajuće naknade. U ovom slučaju očigledno je da je Centar za finansije u izradi publikacija koristio i podatke Narodne banke Srbije, ali i drugih izvora, što nije protivzakonito - ima više firmi koje se bave prodajom baze podataka. Međutim, sporan je način na koji su te publikacije plasirali korisnicima. Komercijalisti Centra za finansije, lažno se predstavljajući kao zaposleni u Agenciji za privredne registre, firmama ili lokalnim samoupravama (uglavnom u manjim gradovima širom Srbije) nametali su obavezu da kupe registre pravnih lica i njihovih tekućih računa - kaže za Danas Gabrijela Petković-Jovanović, PR Agencije za privredne registre.

Ona ističe da je reč o firmi koja je pod nazivom Centar za finansije (osnivač i direktor Dušan Olujić), registrovana na adresi Trg Nikole Pašića 1 (na istoj adresi nalazi se i Agencija za privredne registre). Prema rečima naše sagovornice, to preduzeće je, pre sedam meseci, angažovalo komercijaliste koji su se predstavaljali kao službenici Poslovnog registra i nudili slične materijale.

- Samo s jednom firmom, Adeko iz Novog Sada, imamo problem iako je postojao dogovor o kupovini sada spornih materijala. Šef računovodstva te firme potpisala je ugovor, verovatno ne gledajući šta potpisuje i napravila nam je problem. Još uvek razmišljamo kako da rešimo tu situaciju i objasnimo javnosti da nikoga nismo prevarili. Od državnih institucija pa i od Agencije za privredne registre dobijamo, odnosno kupujemo podatke. Međutim, iako smo privatna firma, zbog toga što se nalazimo na istoj adresi, neki klijenti sa kojima kontaktiramo povezuju nas sa Agencijom. A mi izdajemo i druge publikacije, štampali smo telefonske imenike, a u pripremi su izdanja sa tekućim računima privrednih lica u Srbiji i izdanje o bonitetu firmi - izjavio je za Danas Dušan Olujić, direktor preduzeća Centar za finansije, koje je do pre nekoliko meseci poslovalo pod imenom Telekom S.

Mioljka Jugović, šef računovodstva novosadske firme Adeko, tvrdi međutim, da su je akviziteri Centra za finansije obmanuli i da je prilikom preuzimanja publikacije, bila ubeđena da je reč o materijalu Agencije za privredne registre.

- Dva službenika Centra za finansije došli su u našu firmu pošto su se prethodno najavili telefonom. Doneli su pakete u kojima su bili, kako su rekli, materijali za pravna lica, i zatražili da potpišem zaključnicu, ali nisu ostavili primerak potpisanog dokumenta, što je u ovakvim situacijama normalno. Kad sam otvorila pakete u njima je bio "Registar tekućih računa pravnih lica" i "Registar pravnih lica" i ja sam bila ubeđena da su to podaci Agencije za privredne registre. Posle desetak dana stigla je faktura na 193.000 dinara, s priloženom zaključnicom koju sam ranije potpisala, ali sada dopunjena iznosom koji naša firma treba da plati. Zbog tako visokog računa kontaktirala sam Agenciju za privredne registre, i tek tada shvatila da je Centar za finansije firma koja nema veze sa tom državnom institucijom. Pozvala sam i njih, ali su oni samo potvrdili da iznos iz zaključnice mora da se plati ili će nas tužiti. Nakon toga, obratila sam se Agenciji za privredne registre za pomoć - izjavila je za Danas Jugovićeva.

Da podsetimo, Agencija za privredne registre je krajem prošle nedelje obavestila javnost da se predstavnici firme Centar za finansije lažno predstavljaju kao službenici Agencije i da tako prodaju publikacije, i najavila da će protiv odgovornog lica u toj firmi podneti krivičnu prijavu zbog lažnog predstavljanja i produženog dela prevare radi pribavljanja imovinske koristi. Advokat Božo Prelević kaže za Danas da je u ovom slučaju najverovatnije reč o krivičnom delu iz člana 329 Krivičnog zakona za koje je zaprećena zatvorska kazna u trajanju od godinu dana.

- Ali, tek u istražnom postupku može da se utvrdi i da li je reč o nameri počinioca da pribavi imovinsku korist, lažno se predstavljajući čime dovodi potencijalne kupce u zabludu. Dakle, treba dokazati da je lažno predstavljanje bilo u službi prodaje, jer u suprotnom, neko od tih prevarenih kupaca ne bi kupio ponuđene publikacije - kaže Prelević.

Sumnjiva ažurnost

- Pre nekoliko meseci telefonom mi se javio neko i predstavio se kao službenik Agencije za privredne registre. Rekao je da treba da nam dostavi neke publikacije i zatražio tačnu adresu firme. Za nepunih sat vremena pojavio se sa paketom, i mada mi je bila čudna takva ažurnost, ipak sam potpisao zaključnicu i primio paket. Pre nekoliko dana stigla je faktura na iznos od 190.000 dinara za paket u kome je bilo šest knjiga. Tek kada sam se obratio Agenciji za privredne registre, shvatio sam da ona ne stoji iza te prodaje. Da smo to znali odmah, sigurno je da ne bismo kupili tu robu, jer reč je o podacima koji su, inače dostupni na internetu - izjavio je za Danas Slobodan Marković, direktor firme Gebruder vajs u Beogradu.

Izvor: [www.danas.co.yu]


Čitanja: 4963

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda