Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

ČESIMA ZA STAN POTREBNO 15 PLATA

25. 08. 2008.

ČESIMA ZA STAN POTREBNO 15 PLATA - U centralnoj Evropi Slovaci moraju najduže da štede kako bi kupili stan a najkraće Mađari.

U centralnoj Evropi Slovaci moraju najduže da štede kako bi kupili stan a najkraće Mađari, piše danas češki dnevnik "Mlada fronta Dnes".

Polazeći od statistika, plata i cena nekretnina u prestonicama nekoliko zemalja Evropske unije češki dnevnik je izračunao da bi prosečni Čeh morao da ostavi na stranu 184 cele prosečne plate da bi kupio u Pragu prosečni trosoban stan od 68 kvadratnih metara.

Za to bi mu bilo potrebno 15 godina, dok bi Nemac za stan u Berlinu morao da štedi svega tri godine.

To je najmanje u EU, budući da je prosek za celu Uniju 9,9 godišnjih prosečnih plata za stan.

Od zemalja Višegradske četvorke najdostupniji su stanovi za Mađare - štednja bi im trajala 9,25 godina. Teže nego Česima je Poljacima koji za stan u Varšavi moraju da štede 17 godina a najgore je Slovacima koji bi za stan u Bratislavi morali da se odriču punih 19 godina.

Kvadratni metar stana paradoksalno je osetno skuplji u "novoj Evropi" nego u mngoim prestonicama starih članica, iako su plate osetno manje a izrazito niži i troškovi stambene izgradnje.

Dok u Berlinu kvadrat stana košta 1.594 evra a u Lisabonu 1.713, u Bratislavi je čak 2.156 evra, u Pragu 2.486, Varšavi 2.641 evro, dok je osetno jeftiniji jedino u Budimpešti - 1.290 evra.

Analitičari u Češkoj i Poljskoj slažu se da su cene stanova nerealno precenjene i da su ove godine dostigle maksimum sa koga bi morale da počnu da padaju a u Poljskoj potvrđuju trend da slabi prodaja novih stanova u velikim gradovima.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2762 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda