[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.147.140.103' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.147.140.103','1713462344','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

VLADA USVOJILA NACRT BUŽETA

07. 12. 2008.

VLADA USVOJILA NACRT BUŽETA - Vlada Srbije utvrdila je predlog bužeta za 2009. na vanrednoj sednici. Bužet će biti upućen u skupštinu, a rasprava bi mogla da usledi 11. decembra.

Usvojeni predlog budžeta Vlada Srbije predviđa prihode od 698,7 milijardi i rashode od 748,3 milijarde dinara. Deficit budžeta iznosi 49,6 milijardi dinara, što je, kako je i dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom, 1,5 odsto bruto društvenog proizvoda.Deficit je, međutim, povećan za 3,1 milijardu dinara, odnosno sa 46,5 na 49,6 milijardi dinara.

Budžetski prihodi, u izmenjenoj verziji predloga budžeta, računati su na osnovu procene da će prihodi od carina biti manji nego u 2008. godini, jer će od 1. januara 2009. godine početi primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je da će prihodi bužeta već u januaru biti manji, usled smanjenja poreza na kapitalnu dobit i prenosa prava u trgovanju hartija od vrednosti.

Kako bi se nadoknadili gubitci od primene SSP sadašnji iznos akcize na dizel gorivo će biti uvećan za pet dinara, na benzin za jedan dinar. Za sve vrste cigareta jedan deo akcize biće veći za dva dinara, a povećanje drugog dela je sa 33 na 35 odsto u odnosu na postojeću cenu. Za pivo će akciza biti veća za 1,5 dinara po litru, a za kafu iznos akciza će se uvećati sa sadašnjih 30 odsto na 40 odsto od postojeće cene, rekla je Dragutinović.

O taksama na registraciju autombila će se još razgovarati. Kako saznaje B92 na zahtev G 17 plus ta tačka je povučena sa dnevnog reda , oni insistraju da se taksa poveća samo za luksuzna automobile koji su preko 2000 kubika.

Ministarka je precizirala da prihodi od budžeta predviđaju veće učešće neporeskih od poreskih prihoda.

Dragutinović je navela da ostaje na snazi jednokratno povećanje penzija od 10 odsto, ali je ukazala da se penzije, ako kriza potraje cele sledeće godine, verovatno neće povećavati.

"Plate iz budžeta mogu da rastu do nivoa planirane inflacije od oko osam odsto, a subvencije će biti umanjene za 15 odsto i to komunalnim preduzećima, poljoprivredi, železnici i društvenim preduzećima", objasnila je Dragutinović. Ona je dodala da budžetom za 2009. godinu nije predviđeno prošireno dejstvo opšteg kolektivnog ugovora.

Prema njenim rečima sva ministarstva nezadovljna su sadašnjom raspodelom u bužetu, a da su među najnezadovoljnijima ministarstvo poljoprivrede, odbrane i nauke, ali se kako kaže javna potrošnja u narednoj godini mora smanjiti.

"Za razliku od većine, ja sam zadovoljana", kazala je ministarka finansija Diana Dragutinović novinarima u Vladi Srbije.

Ministar finansija je kazala da je u sklopu mera štednje doneta i uredba o korišćenju službenih vozila kojom je ograničen broj onih koji imaju pravo da ih koriste.

Govoreći o planiranim sredstvima za Koridor 10, ona je navela da će sredstava biti razdeljena na tri ministarstva - ukupno oko 10 mlijardi dinara, a računa se i na sredstva od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i Svetske banke. Ministarka je dodala da je iz budžeta za NIP-a u sledećoj godini planirano oko 12 milijardi dinara, za razliku od ovogodišnjih 47 milijardi dinara.

Ona je precizirala da je vlada danas usvojila i finansijske planove svih organizacija socijalnog osiguranja, Memorandum o budžetu i ekonomskoj politici od 2009. do 2011. godine kao i niz pratećih poreskih zakona uz budžet.

Ekonomisti: Usvojeni budžet je realan

Budžet Srbije za 2009. godinu nije previše restriktivan, on je umereno restriktivan i realan, i u skladu je sa makroekonomskim planom koji je saopštila misija MMF-a, izjavio je ekonomski analitičar Miladin Kovačević.

"Očigledno da je došlo do korekcije prihoda u budžetu naniže, zbog toga što su se bolje sagledali realni okviri fiskalnih prihoda u sledećoj godini", kazao je Kovačević.

On je dodao da je to realno i da ćemo u sledećoj godini imati nešto manje prihoda od onih koji su prethodno projektovani, pre svega zbog smanjenja prihoda od uvoza i zbog smanjenja prihoda od carina po osnovu primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kovačević je rekao da budžet za sledeću godinu mora biti razvojan bar kada je u pitanju infrastruktura, Koridor 10 i neki manji inftrastrukturni projekti iako su smanjena sredstava predhodno namenjena za Nacionalni investicioni plan.

Direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić takođe je ocenio da je dobro što je budžet usaglašen jer bi bilo loše da to nije učinjeno sada, što bi dovelo do privremenog finansiranja i to bi bio loš znak za strane investitore i za međunarodnu zajednicu.

On je kazao da način na koji je utvrđen budžet pokazuje da postoje velike razlike unutar vladajuće koalicije po pitanju stručnih stvari, što nije loše, jer je bitno da se vodi argumentovana rasprava o tome šta su državni prioriteti u narednom periodu.

"Primena SSP-a je dobra stvar, jer može doći do pojeftinjenja nekih uvoznih proizvoda, ali je pitanje da li će to gradjani uopšte osetiti, jer će budžet s druge starane biti prazan", istakao je Erić.

Erić je zaključio da je rashodna strana problematična i da će zahtevati velike napore da ne dođe do probijanja i do rebalansa, što zabrinjava jer se postavlja pitanje kako će se to i iz čega odobriti.

Rasprava o budžetu 11. decembra?

Posle utvrđivanja predloga budžeta na vladi, dokument se upućuje u skupštinsku proceduru, a rasprava bi prema najavi predsednice Skupštine Srbije Slavice Ðukić Dejanović mogla da usledi na zasedanju parlamenta 11. decembra.

Prethodno je sednica Vlade Srbije o budžetu bila zakazana za četvrtak, ali je odložena, jer nisu bila okončana usaglašavanja među ministarstvima i jer nacrt budžeta nije prošao sve vladine odbore. Kao dodatni razlog odlaganja sednice je navedena i poseta ruske privredne delegacije.

Predlog budžeta za iduću godinu trebalo je da Skupštini bude dostavljen do 1. novembra. Vlada je kašnjenje u pripremi tog dokumenta obrazložila pregovorima sa MMF o sklapanju novog aranžmana, koji su trajali duže nego što je bilo predviđeno, kao i pripremom mera štednje zbog svetske finansisjke krize, koje će biti ugrađene u budžet za iduću godinu.

Bord direktora MMF-a 19. decembra treba da odobri aranžman sa Srbijom, koji predvidja povlačenje oko 520 miliona dolara u slučaju da Srbiji zatreba finansijska pomoć. Uslov da bi aranžman bio odobren je da do tada Vlada Srbije usvoji predlog budžeta za 2009. godinu sa okvirnim ciframa koje su dogovorene sa Misijom MMF-a.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2650 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda