Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

ALEKSEJEV: DIJALOG IDE U DOBROM PRAVCU

26. 12. 2007.

ALEKSEJEV: DIJALOG IDE U DOBROM PRAVCU - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Aleksejev izjavio je da se dijalog ruske i srpske strane o Predlogu sporazuma o saradnji u oblasti energetike konstantno odvija i da pregovori idu u dobrom pravcu.

On je na sastanku u Privrednoj komori Srbije sa srpskim preduzetnicima kazao da je pitanje saradnje delikatna stvar o kojoj mogu da pričaju samo zvanični predstavnici srpske i ruske politike kao i predstavnici preduzeća

Gasprom.

Ambasador nije želeo da komentariše navode domaćih medija da je Rusija ponudila milijardu evra za kupovinu Naftne industrije Srbije.

Na pitanje da li Srbija ima šansu da gasovod Južni krak prođe kroz Srbiju, Aleksejev je naglasio da bi on želeo da Srbija ima šansu i da će kao ambasador Rusije učiniti sve da to toga dođe.

Ambasador je istakao i politički značaj potpisivanja tog dokumenta navodeći da je reč o obezbeđivanju Srbije energetikom za budućnost nekoliko generacija.

U tome nemamo mnogo konkurenata. Svi ostali kupuju naše energente i oni bi mogli samo da ih prodaju, po većoj ceni, naglasio je Aleksejev.

Ruski ambasador podsetio je da je ruska strana zainteresovana za investicije u sektor energetike, saobraćaja, transporta, turizma i finansijskog sektora.

On je naveo da je Aeroflot zainteresovan da učestvuje na tenderu za Jat ervejz i rekonstrukciju aerodroma Nikola Tesla kao i za izgradnju teretnog terminala.

Ambasador je kazao da postoje i realne osnove da u prvoj polovini 2008. godine neka od ruskih banaka dođe na srpsko tržište.

Ministar trgovine Predrag Bubalo ocenio je da su konsultacije o Nacrtu sporazuma o saradnji u energetici ozbiljne i naglasio da su ambicije srpske strane veće od onoga sto je dala ruska strana.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da se osim skladišta gasa u Banatskom dvoru izgrade i dodatna skladišta u Vojvodini kako bi Srbija raspolagala centralnim i najvećim skladištem u Jugoistočnoj evropi.

Ministar je podsetio i da je Rusija najprirodniji partner u oblasti energetike imajući u vidu činjenicu da je lider u toj oblasti u svetu.

On je podsetio da spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje u poslednje tri godine beleži porast.

U poslednje tri godine godišnji rast izvoza je oko 40 odsto, a uvoza 23 odsto. Rast izvoza iz Srbije primetan je i u poslednjih deset meseci ove godine, precizirao je Bubalo.

Bubalo je kao moguću oblast saradnje naveo i angažovanje građevinske operative na izgradnji olimpijskih objekata u Sočiju. Ruska vlada predvidela je za ovaj projekat oko 20 milijardi dolara.

Tim povodom u Sočiju sledeće godine biće održana i Nacionalna izložba gradjevinske operative Srbije, sa ciljem da se javnosti u Rusiji predstave mogućnosti preduzeća iz te branše.

Izvor: [www.rts.co.yu]


Čitanja: 1670

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda