Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

DINAR ĆE PASTI JOŠ DESET DO 15 ODSTO

15. 12. 2008.

DINAR ĆE PASTI JOŠ DESET DO 15 ODSTO - Iz iskustava drugih zemalja može se očekivati da će jačanje dinara od 30 odsto u prethodne četiri godine biti poništeno sledeće godine, a dinar će doći na nivo od 100 do 110 dinara

Dinar će narednih meseci nastaviti trend slabljenja, moguća je realna depresijacija dinara od 40 odsto, odnosno poništavanje apresijacije domaće valute u prethodne četiri godine, kada je bio veliki priliv kapitala u zemlju, najavio je Pavle Petrović, profesor Ekonomskog fakulteta, na predstavljanju Kvartalnog monitora, i dodao da je dobra vest što je u oktobru i novembru deo tog prilagođavanja već ostvaren, pošto je dinar oslabio za 15 odsto prema evru. On je istakao da bi se kurs mogao uravnotežiti na nivou od 100 do 110 dinara za evro i to sredinom sledeće godine, ali to će zavisiti i od Narodne banke i od deviznih priliva u zemlju. Prema njegovim rečima, sada je dobra prilika za prilagođavanje kursa, da se iz teške situacije izvuče bar neka korist.

U analizi zasnovanoj na iskustvima zemalja koje su, kao i Srbija, imale velike prilive kapitala, a zatim i naglo zaustavljanje tih priliva, stručnjaci Fonda za razvoj ekonomskih nauka došli su do zaključka da je 2008. godina prelomna za Srbiju i da će kao posledice zastoja u prilivima kapitala doći do usporavanja privrednog rasta, rasta kursa, ali i smanjenja inflacije i deficita tekućeg računa.
-------------------------------------------------------------------------------------

Tempirana bomba

Mihail Arandarenko, profesor na Ekonomskom fakultetu, istakao je da je Vlada u novembru na čudan način pokušala da odgovori na nadolazeću krizu, uvođenjem regresa i toplih obroka kao obavezu kroz Opšti kolektivni ugovor (OKU).

- Ukoliko bi OKU poštovale sve firme, troškovi rada bi porasli u proseku za 20 odsto, za oko 7.000 dinara po zaposlenom, a minimalna plata bi se popela na 61 odsto prosečne. U ovom trenutku 700.000 zaposlenih se nalazi ispod ovog nivoa - ukazao je Arandarenko.

Prema njegovim rečima, u optimističkoj varijanti, inflacija bi vratila realne plate na stari nivo, dok bi u pesimističkom scenariju, zbog velikog šoka za privredu, pale i realne plate i zaposlenost. On napominje i da bi pokušaj primene ugovora samo na javni sektor doveo do rasta nejednakosti između zaposlenih, a zbog toga što je reč o javnom sektoru, došlo bi do velikog budžetskog deficita i inflacije.

- Nešto slično je već viđeno 1990. i 1991. godine. Sada se postavlja pitanje legitimnosti socijalnih partnera, jer i dok se sindikati mogu razumeti, nije jasno ko bi u ime Vlade ili poslodavaca mogao potpisati ovakav ugovor - naglasio je Arandarenko i dodao da bi njegovo odlaganje moglo biti tempirana bomba.
-------------------------------------------------------------------------------------

- Deficit tekućeg računa biće ove godine oko šest milijardi evra ili oko 18 odsto BDP-a. Iduće godine očekujemo smanjenje na oko 16 odsto BDP-a ili pet milijardi evra, ali će biti problem finansirati i taj iznos. Ovo se može ostvariti uz rast izvoza od deset odsto i usporavanje uvoza za dva, tri odsto - rekao je Petrović.

U 2009. godini doći će do smirivanja inflacije na manje od deset odsto, zato što se očekuje pojeftinjenje nafte i niži rast zarada, dok će depresijacija dinara uticati na rast cena.

- Na strani tražnje zastoj kredita i pad privredne aktivnosti takođe će uticati na smirivanje inflacije. Međutim, najveći rizik je nekontrolisana depresijacija, koja bi dovela do skoka inflacije i pada proizvodnje preko mere i to bi bilo haotično prilagođavanje i kriza u pravom smislu reči. Međutim, mnogo su veće šanse za blago prilagođavanje sa kontrolisanom depresijacijom i umerenom inflacijom, za šta je potrebna odgovorna politika i restriktivan budžet - ocenio je Petrović.

On je istakao da je startna pozicija za restriktivnu fiskalnu politiku veoma nepovoljna, jer je Vlada krajem ove godine preuzela na sebe povećanje penzija za deset odsto, na osnovu koje će se u sledeću godinu preliti povećanje potrošnje od 1,2 odsto BDP-a. Osim toga, preuzeta je obaveza za ulaganje u zajedničko preduzeće sa "Fijatom", a smanjene su carine na uvoz robe iz EU.

- Za celu 2008. godinu i nije toliko visok budžetski deficit od dva odsto, ali u poslednjem kvartalu on čini čak 3,5 odsto kvartalnog BDP-a. Možda je trebalo u poslednjem tromesečju napraviti taj zaokret u javnoj potrošnji, ali to će se desiti sledeće godine, zahvaljujući sporazumu sa MMF-om.

- Fiskalna politika 2009. će biti restriktivnija, jer prihodi i rashodi republičkog budžeta neće realno rasti, dok će prihodi i rashodi cele države biti manji za dva odsto BDP-a. Deficit se neće bitno promeniti u odnosu na ovu godinu i iznosiće oko 1,5 odsto BDP-a. Istina da su javne investicije smanjene za 31,5 odsto, ali će biti nadoknađene investicijama u Koridor 10 iz ino-kredita - napomenuo je Petrović.

Međutim, sledeće godine Vlada će imati problema da prikupi oko 1,1 milijardu evra da napuni državnu kasu. Za finansiranje deficita biće potrebno oko 50 milijardi dinara, a dospeva oko 43 milijarde dinara za otplatu glavnice javnog duga. Od toga je polovina stara devizna štednja. Petrović je upozorio da stalno postoji opasnost da rast BDP bude manji od planiranog, zbog čega će se smanjiti prihodi. Uz to, mnogi zahtevi za smanjenje potrošnje su samo privremeno odloženi, a uvek se mogu aktuelizovati.

Izvor: [ biznisnovine.com ]


Čitanja: 2590 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda