Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

DINAR JAČA U PONEDELJAK

02. 11. 2008.

DINAR JAČA U PONEDELJAK - Kurs dinara prema evru u ponedeljak ojačaće za 0,46 odsto ili za 40 para.

Dinar jača posle petodnevnog uzastopnog pada, tako da će zvanični srednji kurs, prema listi NBS, iznositi 84,5998 dinara za evro.

Guverner NBS Radovan Jelašić rekao je da centralna banka nije intervenisala na međubankarskom tržištu i preneo da je na deviznom tržištu bila "nešto življa" trgovina koja je premašila 30 miliona evra.

On dodaje da se interveniše samo da bi se sprečile velike dnevne oscijalicije i da devizno tržište oslikava sve što se u poslednje vreme dešava u Srbiji i u inostranstvu. Guverner kaže da dinar ima plivajući kurs koji se sada nekima ne sviđa. On napominje da se sa jedne strane mora se voditi računa o visini deviznih rezervi zemlje, ali sa druge strane Narodna banka ipak mora paziti i na visinu kursa.

U izjavi novinarima, u hotelu "Kontinental", Jelašić je ponovio da NBS "nema nijedan zacrtani nivo kursa" i dodao da dinar "pliva u jednom ili drugom pravcu", a centralna banka je tu da intervencijama na deviznom tržištu spreči njegove prevelike oscilacije vrednosti prema vodećim valutama razvijenih zemalja.

NBS je u četvrtak intervenisala prodajom 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu i kurs se zaustavio na 84,9910 dinara za evro, a od 6. oktobra do danas prodala je ukupno 266 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu.

U tom periodu NBS nije kupovala devize, a intervencije centralne banke počele su od srednjeg kursa od 77,6504 dinara za evro, koliko je bio 6. oktobra.

Ove godine dinar je najvišu vrednost dostigao 7. avgusta kada je srednji kurs bio 75,7543 dinara, što je bila najveća vrednost domaće valute od 16. oktobra 2004. godine.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2368 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda