[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.145.165.8' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.145.165.8','1713431359','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

DINAR SLABI ZBOG DEŠAVANJA U OKRUŽENJU

12. 06. 2010.

DINAR SLABI ZBOG DEŠAVANJA U OKRUŽENJU - Slabljenje domaće valute poslednjih dana posledica je dešavanja u okruženju, ocenjeno je juče na predstavljanju novog broja „Kvartalnog monitora“.

Guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić izjavio je da je slabljenje dinara posledica dešavanja u međunarodnom okruženju, koja su uticala i na slabljenje domaćih valuta u Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj.

Ako bi se uzelo u obzir isključivo ono što se događa u Srbiji, dinar bi trebalo u određenoj meri da jača jer imamo dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, obezbeđena su dodatna finansijska sredstva, zarade i penzije su zamrznute, a cene stabilne, izjavio je Jelašić.

Predsednik Saveta Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da monetarna politika ne bi trebalo da u narednom periodu dozvoli jačanje dinara prema evru, ukoliko ono nije praćeno rastom produktivnosti, odnosno ukoliko ugrožava konkurentnost domaće privrede.

Šoškić je ocenio da je proteklih dana došlo do umerenog slabljenje dinara kao odraza konkurentnosti domaće privrede i konkurentnosti Srbije kao investicione destinacije, na kojima bi, prema njegovim rečima, trebalo još poraditi kako bi se obezbedio veći priliv deviza.

- Takođe, treba imati u vidu, da zbog krize koja se dešava u evrozoni, čitav jugoistok Evrope je na izvestan način manje atraktivan za ulaganja i to smanjenje ili zadrška u dotoku investicija mora da se odrazi na devizne kurseve svih valuta u regionu - istakao je on.

Glavni urednik „Kvartalnog monitora“ Pavle Petrović ocenio je da je sadašnja vrednost dinara prema evru blizu realne, odnosno blizu održivog nivoa koji bi obezbedio međunarodnu konkurentnost srpske privrede. Petrović je istakao da su uslovi za trajniju stabilizaciju kursa da ne bude značajnije inflacije ili rasta plata, kao i da ne bude novih „udara“ sa finansijskog tržišta. Istakao je da su na slabljenje domaće valute u prethodnim danima dobrim delom uticali potresi regionalnih karaktera, odnosno činjenica da se kriza iz južne Evrope, preko uticaja na kurs, proširila i na Poljsku, Mađarsku, Češku, Rumuniju, pa i Srbiju.

Izvor: [ blic.rs ]
Čitanja: 1850 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda