Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

OD MARTA 2009. NOVI KREDITI ZA POKRETANJE BIZNISA

21. 08. 2008.

OD MARTA 2009. NOVI KREDITI ZA POKRETANJE BIZNISA - Dinkić je prilikom uručenja ugovora o dodeli kredita mladim početnicima u biznisu, u okviru ovogodišnjeg konkursa, kazao da će 2009. biti odobreno oko 3.000 kredita...

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će u martu 2009. godine biti raspisan novi konkurs za dodelu kredita bez hipoteka za započinjanje biznisa.

UGOVOR - Dinkić je prilikom uručenja ugovora o dodeli kredita mladim početnicima u biznisu, u okviru ovogodišnjeg konkursa, kazao da će 2009. biti odobreno oko 3.000 kredita. Prema njegovim rečima, ove godine odobreno je ukupno 2.276 kredita ukupne vrednosti 2,8 milijardi dinara, kojima je otvoreno više od 7.000 radnih mesta u malim i srednjim preduzećima.

- Do sada je isplaćeno oko 600 kredita, a isplata će biti završena do kraja godine, pošto se dnevno potpisuje 50 ugovora - naveo je Dinkić.

On je rekao da je među ovogodišnjim dobitnicima kredita 1.800 mlađih od 40 godina, dok je 717 novih preduzetnika mlađe od 25 godina.

Ministar je naglasio da se kod kredita za početnike do iznosa od 15.000 evra kao obezbeđenje traži samo zalog na opremu koja se kupuje novcem od pozajmice. Za iznose od 15.000 do 30.000 evra neophodna je hipoteka ili davanje ugovornog jemstva. Rok otplate ovih kredita je pet godina, uz poček od godinu dana, a kamata je jedan odsto godišnje.

Najveći broj odobrenih kredita je u Beogradu, ali i u Šumadijskom, Raškom i Nišavskom okrugu, a najveći broj preduzeća biće otvoren u uslužnim delatnostima, kao i u prehrambenoj i drvnoj industriji.

Dinkić je istakao da će novim preduzetnicima pomoć pružiti Agencija za mala i srednja preduzeća, koja će organizovati petodnevni besplatan kurs o vođenju malih i srednjih preduzeća. Predstavnici te agencije obilaziće na terenu nove preduzetnike da bi videli kako se program primenjuje u praksi. Prvi put je konkurs za ove kredite raspisan 2007. godine, podsetio je Dinkić, dodajući da će prvi efekti i broj uspešnih preduzetnika biti poznati sledeće godine.

Srbija će od Rusa tražiti „deblji” gasovod

Ministar Dinkić je rekao da će povećenje propusne moći gasovoda Južni tok kroz Srbiju biti u prvom planu pregovora o energetskom sporazumu sa Rusijom. Izvesno je, naveo je Dinkić, da će sporazum biti ratifikovan u prvoj polovini septembra, a odmah nakon toga počeće pregovori koji bi trebalo da budu završeni do kraja godine.

Dinkić je rekao da je ugovor sa „Fijatom” spreman i da će biti potpisan u prvoj polovini septembra. On je dodao da će socijalnim programom radnicima „Zastave”, kojima je ostalo do pet godina do penzije, biti omogućeno da dobiju otpremninu od 2.700 evra, uz mesečnu naknadu do odlaska u penziju. Ipak, prema najavama Nikole Papka, dinkićevog savetnika, ministarstvo će radnicima ponuditi 3.250 evra jednokratne otpremnine uz dogovorenu naknadu.

Izvor: [www.24sata.co.yu]

Čitanja: 4993 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda