Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

DNEVNO STO ZAHTEVA ZA STANOVE

13. 08. 2008.

DNEVNO STO ZAHTEVA ZA STANOVE - Interesovanje građana za stambene kredite, komercijalne i subvencionisane, iznad je svih očekivanja, a u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) kažu da dnevno prime u proseku više od sto zahteva.

Kraći prekid u odobravanju kredita kod NKOSK, koji se dogodio proletos zbog nedostatka novca, ne bi trebalo da se ponovi s obzirom na to da je budžetom za ovu godinu obezbeđeno 3,5 milijardi dinara za subvencionisane stambene kredite. Od toga, milijardu dinara odnosi se za stambene kredite uz donaciju države za Vojsku, kao i za subvencije zdravstvenim radnicima i prosveti. Za građane mlađe od 45 godina planiran je iznos od 1,9 milijardi dinara. Programom dugoročnog stambenog kreditiranja je predviđeno 487,5 miliona dinara na ime subvencionisanja u trećem kvartalu 2008. godine.

Građani mogu da računaju na ove najpovoljnije zajmove u jednoj od 23 banke koje imaju sklopljen ugovor sa NKOSK, kojima podnose zahtev za kredite. Korisnik kredita celu proceduru završava na šalteru banke, a banka kao klijent NKOSK podnosi zahtev za osiguranjem i svu prateću dokumentaciju. Trenutno je tražnja definitivno veća od predviđenih sredstava, a u NKOSK kažu da je plan da se u potpunosti ispuni program dugoročnog stambenog kreditiranja, odnosno da se odobri navedena suma na ime subvencionisanja stambenih kredita.

- U prvom kvartalu je odobren 861 subvencionisani kredit, ukupne vrednosti kredita Republike Srbije u iznosu od 6,3 miliona evra, u drugom kvartalu 422 kredita (kredit RS 3,25 miliona evra), a do današnjeg dana, u trećem kvartalu, 468 kredita (kredit RS 3,35 miliona evra). Od početka rada NKOSK, osigurano je 8.237 kredita sa subvencijom i 27.118 komercijalnih kredita - navode u korporaciji.

Najčešće nedoumice građana se odnose na uslove koje korisnik kredita mora da ispuni da bi dobio subvenciju. Detalji se mogu dobiti na sajtu www.nkosk.co.yu ili u najbližoj banci.

Tako, na primer, mnogi pitaju da li je neophodno imati otvoren tekući račun u banci u kojoj se uzima stambeni kredit. NKOSK ne postavlja nikakav uslov, ali u većini slučajeva banka zahteva da se kod nje vodi tekući račun, odnosno da se zarada uplaćuje na račun otvoren u banci koja daje stambeni kredit. Zato je najbolje direktno se raspitati u banci. Pre početka rada NKOSK banke su za stambene kredite, pored ostalih instrumenata obezbeđenja, zahtevale žirante, ali je NKOSK ukinula taj uslov kako bi kredite učinila dostupnijim.

Zanimmljivo je da NKOSK osigurava i kredite za adaptaciju i rekonstrukciju postojećih stanova.

- U te svrhe, međutim, ne može se odobriti kredit sa subvencijom države. Pored standardnih uslova koje klijent treba da ispuni za dobijanje komercijalnog kredita, potrebno je da dostavi odobrenje za izgradnju ukoliko je u pitanju rekonstrukcija, predmet i predračun radova u oba slučaja, odnosno ugovor sa izvođačem radova - kažu u NKOSK.

Iako mnogi misle da je najkomlikovaniji deo procedure papirologija, najviše vremena se zapravo izgubi prilikom kupovine jer se odgovarajuća nekretnina jako drugo traži.

Troškovi osiguranja kredita

Za osiguranje kredita naplaćuju se trošak obrade zahteva, u visini od 30 evra (u dinarskoj protivvrednosti), i premija osiguranja, koja se obračunava u procentualnom iznosu u odnosu na visinu kredita. Visina premija osiguranja, pored iznosa kredita, zavisi i od vrednosti nekretnine koja se zalaže, valutne indeksacije kredita, pravnog statusa nekretnine koja se zalaže i eventualnog posedovanja riziko životnog osiguranja korisnika kredita.

- Premija osiguranja se obračunava kao procenat u odnosu na iznos kredita. Postoje tri kategorije visine premije (1,5 odsto, 2,5 odsto i 3,5 odsto) u zavisnosti od LTV racija (odnos kredita i vrednosti hipoteke) konkretnog stambenog kredita. Na osnovnu visinu premije se dodaje 0,25 odsto ukoliko korisnik nema riziko životno osiguranje, 0,45 odsto ukoliko je kredit indeksiran u švajcarskim francima ili 0,5 odsto ukoliko se hipoteka uspostavlja na neuknjiženom objektu - objašnjavaju u NKOSK.

Trošak obrade zahteva i premija osiguranja plaćaju se jednokratno i važe za ceo period otplate kredita. Kod refinansiranja već osiguranog stambenog kredita nije potrebno ponovo platiti premiju osiguranja ukoliko nema promena parametara kredita.

Slaba ponuda stanova

U renomiranim agencijama za prodaju nekretnina kažu da je trenutna ponuda jako siromašna i da među ponuđenim stanovima dominiraju oni jakog lošeg kvaliteta, čija je cena nerealno visoka. Sam proces dobijanja stambenog kredita je, uz dobrog kreditnog službenika u banci, definitivno lakši deo posla. Samo se treba dobro raspitati.

Krediti u brojkama

-1.751 subvencionisan kredit odobren od početka godine do danas - 8.237 kredita sa subvencijom osigurano od osnivanja NKOSK

-27.118 komercijalnih kredita osigurano od osnivanja NKOSK

-23 banke sarađuju sa NKOSK

-20 banaka odobrava subvencionisane kredite

Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 3841 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda