Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

EVRO ISPOD 80 DINARA

12. 06. 2008.

EVRO ISPOD 80 DINARA - Dinar je prema evru je danas ojačao, tako da je za kupovinu evropske valute potrebno izdvojiti manje od 80 dinara.

Prema zvaničnom kursu Narodne banke Srbije, za evro je potrebno izdvojiti 79,7409 dinara, 59 para manje nego juče. Za evro je poslednji put bilo potrebno manje od 80 dinara 24. aprila, kada je vredeo 79,94 dinara, što je bilo približno nivou kursa od 28. decembra prošle godine.

Na međubankarskom deviznom tržištu, na kojem se formira kurs dinara, dinar je juče blago jačao tokom celog dana - ujutru je za kupovinu evra bilo potrebno 80,4 dinara, u 13 časova 80,2 dinara, dok se u 16 časova evro kupovao za 79,6 dinara.

Stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić naveo je da za jačanje dinara postoje dva ključna razloga - politička stabilizacija odnosno sve izvesnije formiranje vlade i mere Narodne banke Srbije o adekvatnosti kapitala banaka koje stupaju na snagu 1. jula i zbog kojih tražnja dinara raste.

Nikolić je ukazao da se krajem tromesečja plaća veliki deo spoljnotrgovinskih poslova, što može da ublaži jačanje dinara, jer je uvoz, koji se plaća devizama, u Srbiji veći od izvoza.

U sedmicama pre i nakon izbora za evro je bilo potrebno izdvojiti i do četiri dinara i 50 para više nego sada, jer je kurs dinara padao do 83,87 dinara za evro.

Za kupovinu evra u ponedeljak je bilo potrebno 81,45 dinara, a u utorak je dinar ojačao za 1,41 odsto i za kupovinu evra bilo je potrebno 1,15 dinara manje nego u ponedeljak, odnosno 80,2982 dinara.

Prošle sedmice dinar je najviše vredeo u petak 6. juna, kada se za evro moglo dobiti 81,67 dinara, a najmanje u utorak 3. juna, kada se evro menjao za 82,62 dinara.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2791 | Komentara: 1 | Dodaj komentar

Javor, 14. 06. 2008.:
Pa da kad meni treba da kupim onda uvek skoci evro

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda