Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

EVRO ODE NA 90 DINARA

27. 10. 2008.

EVRO ODE NA 90 DINARA - Kurs evra na međubankarskom tržištu juče preskočio 85 dinara, menjačnice za evro tražile i do 85,80! Guverner Jelašić uplašio Srbiju izjavom da „evro neće iznad 90 dinara"!

Vrednost domaće valute nastavila je da pada. Na međubankarskom tržištu vrednost evra juče je u jednom trenutku prešla i psihološku granicu od 85 dinara, ali je intervencijom NBS sa 26 miliona evra njegova vrednost stabilizovana.

Dinar će danas biti najslabiji od početka godine, a prema podacima Narodne banke Srbije, evro će po srednjem kursu vredeti 84,4743 dinara, što je 50 para više nego u ponedeljak.

I pored toga što je NBS na međubankarskom tržištu uspela da stabilizuje evro, on je prešao kritičnu granicu od 84 dinara, koja je, prema rečima bankara, štetna za Srbiju i njene građane. Oni su prozvali guvernera NBS Radovana Jelašića da je izjavom jednom dnevnom listu da „evro neće ići iznad 90 dinara" izazvao dodatnu paniku u javnosti.

Direktor trezora Folksbanke Aleksandar Jaredić kaže za Press da, ako je to stvarno guverner izjavio, to može da bude signal da je NBS na tom nivou spremna da brani dinar.

- Prelazak granice od 84 dinara za evro može da naškodi Srbiji i njenim građanima. Shodno lošem iskustvu iz devedesetih godina, naši građani mogu da pomisle da ponovo dolazi hiperinflacija i da zbog toga počnu ponovo da povlače sredstva iz banaka - objašnjava Jaredić.

Prema njegovim rečima, evro će rasti sve dok banke ne počnu ponovo da daju indeksirane kredite ili dok NBS ne bude nešto promenila u načinu intervencija.

NBS se skoro svaki dan pojavljuje sa intervencijama kako bi zaustavila jačanje evra. Međutim, intervencije su previše malog obima i upravo zbog toga ona uspeva da obuzda kurs na neko kratko vreme, jedan sat tokom dana, a onda dinar ponovo slabi - naveo je Jaredić.

Stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić kaže za Press da ne bi bilo realno da evro dostigne granicu od 90 dinara.

- Takav kurs bi ugrozio ostvarivanje jednocifrene inflacije. Mislim da NBS to neće dopustiti. U prilog tome ide i činjenica da je evro juče u jednom trenutku preskočio 85, pa je NBS intervenisala, i samim tim sprečila da kurs evra dođe do nivoa od 90 dinara - rekao je Nikolić.

Za trenutno slabljenje dinara, prema rečima Sonje Miladinovski, člana Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Srbija, najveći krivac je uvećana tražnja za devizama.

- Ta tražnja dolazi iz dva razloga. Standardno u poslednjem tromesečju privreda likvidira najveći deo svojih obaveza prema inostranstvu. S druge strane, kratkoročni strani kapital, koji je u stabilnijim uslovima bio plasiran kroz dinarske depozite i domaće hartije od vrednosti, sada se preusmerava na neka druga tržišta, gde je potrebnija likvidnost - navela je Miladinovska.

NBS: Kriv citat!

U Narodnoj banci Srbije tvrde da guverner Radovan Jelašić nikada nije rekao da će kurs evra dostići nivo od 90 dinara, kao što se pojavilo u jednim dnevnim novinama.

- Centralna banka nema zacrtan planski nivo kursa koji treba da brani - rečeno je Pressu u Narodnoj banci Srbije.

Izvor: [ pressonline.rs ]

Čitanja: 2569 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda