[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.16.51.3' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.16.51.3','1713565572','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

FREN: SRPSKA PRIVREDA JOŠ NE IZLAZI IZ KRIZE

24. 09. 2009.

FREN: SRPSKA PRIVREDA JOŠ NE IZLAZI IZ KRIZE - Srpska privreda još nije počela da se oporavlja od krize, izjavio je danas ekonomista Pavle Petrović, urednik publikacije Fonda za razvoj ekonomskih nauka "Kvartalni monitor".

Petrović je tokom predstavljanja publikacije rekao da je u drugom tromesečju 2009. godine zabeležen pad privrede za 4,4 odsto i da na početku trećeg kvartala nisu uočeni znaci oporavka.

On je ocenio da je potrebno smanjiti referentnu kamatnu stopu i sprečiti jačanje dinara da bi Srbija mogla da ostvari rast kada se kriza završi i Srbija izađe iz recesije.

"Dinar je od početka krize oslabio za 11 odsto, ali je od januara ove godine ojačao za pet procenata. Nije lako proceniti za koliko bi dinar još trebalo da oslabi, ali je u svakom slučaju potrebno sprečiti jačanje domaće valute", , rekao je Petrović.

Recesija je usporila inflaciju, tako da nema opasnosti da bi slabljenje dinara dovelo do porasta cena, istakao je Petrović i procenio da će godišnja inflacija u drugom polugođu biti manja od četiri odsto.

Referentna kamatna stopa od 12 odsto je, kako je naveo, previsoka jer u uslovima inflacije od četiri odsto zajmodavcima omogućava godišnji prinos od osam procenata, zbog čega banke sve više pozajmljuju državi, što privatnom sektoru smanjuje mogućnost da dođe do kredita.

Prema podacima FREN, banke su od početka godine plasirale 500 miliona evra u NBS, a državi su pozajmile 750 miliona evra.

Otpuštanje nedovoljno za smanjenje javne potrošnje

Otpuštanje 14.000 zaposlenih u javnoj upravi omogućilo bi da se tekuća javna potrošnja smanji za 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali Srbiji su potrebne 12 puta veće uštede, ocenio je danas FREN.

Član Ekonomskog saveta premijera Srbije Milojko Arsić ocenio je da bi otpuštanje većeg broja zaposlenih u javnoj upravi tokom krize, moglo negativno da se odrazi na socijalnu i ekonomsku situaciju, a moglo bi da dovede i do pada kvaliteta usluga državne uprave.

Arsić koji je i saradnik FREN-a, naveo je da bi balans između državnih prihoda i rashoda trebalo uspostaviti povećanjem nekih poreskih stopa i ukidanjem dela poreskih oslobađanja.

Srbija, kako je naveo, ima manji porez na dodatu vrednost (PDV), porez na prihod i neke druge nego mnoge zemlje regiona.

"Dodatno povećanje fiskalnog deficita i smanjenje javnih investicija nisu dobri načini za smanjenje javne potrošnje i uspostavljanje fiskalne ravnoteže", ocenio je Arsić.


Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 2279 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda