Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

GASI SE I DRUGA PEĆ U JU-ES STILU

19. 12. 2008.

GASI SE I DRUGA PEĆ U JU-ES STILU - Zbog krize na tržištu čelika američka kompanija „Ju-Es stil“ početkom naredne godine obustaviće proizvodnju na obe visoke peći u železari u Smederevu. Peći će na tihom hodu biti bar do isteka marta 2009. godine, a za sada nema nagoveštaja otpuštanja radnika.

Spekulacije o zaustavljanju visokih peći u Smederevu zvanično su potvrđene juče. Jedna visoka peć zaustavljena je pre mesec dana, a druga, koja je radila polovinom kapaciteta, staće do 15. januara.

Kako bismo se prilagodili trenutnoj situaciji na tržištu, „Ju-Es stil“ je doneo odluku da konsoliduje proizvodnju u Evropi, tako što će privremeno da obustavi pojedine proizvodne celine u Srbiji. Početkom januara ćemo privremeno staviti na tihi hod Visoke peći, obustaviti proizvodnju na Čeličani i Konti livu u Smederevu. Izlazeći u susret potrebama naših kupaca, proizvodne celine u završnoj proizvodnji, Topla valjaonica, Hladna valjaonica i Fabrika belih limova u Šapcu će nastaviti sa proizvodnjom - izjavio je za „Blic“ Nemanja Brković, direktor korporativnih komunikacija.

Poluproizvodi od čelika za završnu proizvodnju će biti obezbeđeni sa zaliha i iz železare Košice u Slovačkoj, koja takođe radi na redukovanom nivou. O privremenom obustavljanju proizvodnje obavešteni su Vlada i sindikati.

Kako će se svetska ekonomska kriza odraziti na industriju i tržište čelika za sada niko ne može da predvidi. Sudbina železare takođe je neizvesna, ali nema nagoveštaja da bi talas otpuštanja mogao zadesiti metalurški gigant.

- U ovom trenutku ne očekujemo nikakve promene kada je u pitanju status zaposlenih u celinama gde će biti obustavljena proizvodnja. Ipak, ne možemo da spekulišemo unapred kada je reč o budućim odlukama - naglašava Brković.

Kolektivnog odmora u fabrici neće biti. Kako „Blic“ saznaje, svih 6.000 radnika moraće do kraja aprila da iskoristi prvi deo odmora za 2009. godinu. Sindikati veruju da će železara stati na noge do polovine sledeće godine.

- Radnici su zabrinuti, ali najvažnije je da su svi na radnim mestima. U stalnom smo kontaktu sa menadžmentom i nadamo se da će kritična faza krize brzo proći - kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata.

Radnici strahuju za opstanak fabrike

Oko 6.000 radnika i 20.000 članova njihovih porodica koji žive od Železare ozbiljno su zabrinuti.

- Taman je krenulo, radilo se punom parom. Sa prekovremenim radom izlazio sam i do 60.000 dinara mesečno, a sada mi se plata prepolovila. Uzeo sam kredit i ne znam kako ću da ga vratim. Preživećemo, samo da ne ostanemo bez posla - kaže jedan metalurg.

Gladna godina preti Smederevu

Ovo je snažan udarac maloj privredi jer mnogi dobavljači žive od poslova sa „Ju-Es stilom“. Firme koje su radile za američku kompaniju poslove održavanja već su ostale bez ugovora, a oko 500 radnika bez posla.

- Gradski budžet, čiju četvrtinu pune porezi koje plaća železara, već oseća krizu. Priliv od 500 miliona dinara godišnje biće manji za oko 20 odsto pa je i budžet projektovan s tim minusom od oko 200 miliona dinara - kaže gradonačelnik Predrag Umičević nakon sastanka sa generalnim direktorom Ričardom Vičom.

Izvor: blic

Čitanja: 2411 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda