Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

GORI USLOVI POSLOVANJA U SRBIJI

10. 09. 2008.

GORI USLOVI POSLOVANJA U SRBIJI - Srbija je pala sa 91. na 94. mesto liste koja pokazuje uslove poslovanja u 181 državi, pokazuje istraživanje Svetske banke.

U izveštaju Međunarodne finansijske korporacije i Svetske banke se navodi da je Srbija za 20 mesta popravila poziciju u oblasti uknjiženja imovine pošto je porez na prenos apsolutnih prava smanjen sa 5 na 2,5 odsto vrednosti nekretnine, kao i da su ukupni troškovi uknjižbe sniženi sa 5,37 odsto na 2,85 odsto vrednosti nekretnine.

Najbolji plasman Srbije je 28. mesto prema kriterijumu koji meri lakoću mogućnosti dobijanja kredita za kompanije, dok je najgore pozicionirana u brzini i proceduri dobijanja građevinskih dozvola, gde je 171. na listi. U izveštaju se navodi da je zbog kašnjenja u rešavanju predmeta u Beogradu, vreme potrebno za dobijanje dozvole za izgradnju produženo za 75 dana.

Najviše reformi poslovne regulative sproveo je Azerbejdžan, koji je napredovao sa 97. na 33. mesto globalne liste, dok je Albanija druga na toj listi i na globalnoj listi je sa 135. prešla na 86. mesto. U Albaniji su sprovedene reforme u četiri oblasti, što je omogućilo lakše pokretanje poslovanja, niže poreze, bolju zaštitu investitora i više informacija o kreditima.

Države se rangiraju na osnovu deset pokazatelja iz oblasti poslovne regulative koji prate vreme i troškove ispunjenja administrativnih zahteva prilikom pokretanja poslovanja, rada, trgovanja, oporezivanja i zatvaranja preduzeća.

Rangiranje ne reflektuje oblasti makroekonomske politike, kvaliteta infrastrukture, promenljivosti deviznog kursa, percepcije investitora ili stope kriminala.

Zemlje u neposrednom okruženju Srbije su na sledećim pozicijama - Mađarska (41), Rumunija (47), Bugarska (49), Makedonija (71), Albanija (86), Crna Gora (90), Hrvatska (106) i Bosna i Hercegovina (119).

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2729 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda