Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

GRCI ULAŽU 250 MIL. EVRA U SRBIJU

08. 07. 2008.

GRCI ULAŽU 250 MIL. EVRA U SRBIJU - U poslednja dva i po meseca pet grčkih kompanija je podnelo dokumentaciju za početak poslovanja u Srbiji, kaže Vasilis Dertilis.

Predsednik Helenskog poslovnog udruženja u Srbiji nije rekao o kojim kompanijama je reč, ali je naveo da one planiraju investicije od 200 od 250 miliona evra u Srbiji. "Srbija je 'obećana zemlja' za grčke investitore, a naročito od danas kada se formira vlada i uspostavlja nova politička stabilnost", kazao je on.

Vasilis Dertilis je polovinom aprila ove godine kazao da oko 50 firmi iz Grčke planira da započne poslovanje u Srbiji, ali da neki od investitora pre realizacije tih ulaganja žele da se uvere u političku stabilnost. On je danas ponovio da su Grci među najznačajnijim investitorima u Srbiji i da su uložili 2,1 milijardu na srpskom tržištu, dodajući da je još dve milijarde evra spremno za ulaganje.

"Pregovori o ulaganjima sa dva velika preduzeće u Novom Sadu i Beogradu su već u toku, a blizu realizacije su i poslovi u oblasti metalske industrije, trgovine, prehrambene proizvodnje i turizma", naglasio je on ne precizirajući o kojim firmama je reč.

Očekujemo, naveo je Dertilis, da do kraja ove godine počne i realizacija projekta za završetak autoputa na panevrospkom koridoru 10 kroz Srbiju, za koji je kroz Helenik plan Vlada Grčke izdvojila 100 miliona evra.

Predsednik Grčke agencije za promociju izvoza Panajotis Papastavru izrazio je očekivanje da će sastanci privrednika tokom dvodnevne posete privredne delagacije iz Grčke omogućiti povećanje trgovinske razmene Srbije i Grčke koja iznosi oko 360 miliona evra godišnje.

Privredna delegacija u kojoj je 18 preduzeća iz Grčke započela je dvodnevnu posetu Beogradu koju je organizovala Grčka agencija za promociju izvoza (HEPO). Grčku delegaciju čine predstavnci kompanija Agrovim, Alapis, „Alpha wood“, „Alpha gefsi edesmata“, Aslanis, „Asprofos engineering“, „Cephalonian fisheries“, „Chepro“, „Cherbros“, „Emhkam pumps“, „Gallis“, „Hellenic fine oils“, „Kalogeras-promomessage“, Kronos, „Palirria“, „Tecnosteel“, „Viomes o Yiotis“.

Sastancima će prisustvovati predstavnici oko 30 srpskih preduzeća među kojima su „Delta maksi“, „Forma ideale“, Merkator Srbija, IPS, Alka grupa, Farmalogist, Gemaks, Fudlend, Veterinaski zavod Subotica i drugi.

[Izvor: Beta]

Čitanja: 2312 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda