Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

HITNE MERE NBS OJAČALE DINAR

04. 12. 2008.

HITNE MERE NBS OJAČALE DINAR - Domaća valuta će posle višednevnog pada u petak ojačati u odnosu na evro i to za 2,1 dinar. Srednji kurs će iznositi 89,4884 dinara za evro. Samo što je Radovan Jelašić, guverner Narodne banke, najavio nove mere NBS, koje će najkasnije početi da se primenjuju od ponedeljka, one su i u najavi, čini se, već počele da deluju na stabilizaciju kursa.

Inače, prepodnevna trgovina stranom valutom, pre sastanka na međubankarskom deviznom tržištu, obavljala se po prosečnom kursu od 91,4971 za evro. Nakon toga, na tom fiksing sastanku NBS je prodala 11,8 miliona evra po kursu od 89,8 dinara za evro. Time je značajno povećana međubankarska trgovina devizama. Poslednje kotacije na zatvaranju tržišta u četvrtak bile su na nivou od 88,25 dinara za evro.

Prva najavljena mera NBS, kako je objasnio guverner Jelašić, jeste da banke povećaju deo obavezne rezerve u dinarima sa 20 na 40 odsto. Tako će iz opticaja biti povučeno dinara u vrednosti od oko 700 miliona evra, a što će povećati likvidnost na deviznom tržištu.

- NBS će doneti mere da se te devize, koje će se vratiti bankama, ne odu u inostranstvo već da ostanu u Srbiji. Sledeća mera je da se ponovo organizuje fiksing sastanak za prodaju deviza kako bi se povećao obim trgovanja i smanjila marža. Velike marže i mali promet na međubankarskom deviznom tržištu pokazuju da u ovo vreme nepoverenja banke ne trguju dovoljno, ali zato je tu NBS da oživi devizno tržište - kazao je Jelašić.

Takođe, u planu je da se prepolovi i takozvana otvorena pozicija banaka, sa dosadašnjih 20 odsto na 10 odsto, kako bi banke bile manje izložene deviznom riziku.

Priliv doznaka iz inostranstva

Prema njegovim rečima, finansijska kriza koja potresa svetska tržišta, tokom 2009. ostaviće trag na Srbiju, a aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji 19. decembra treba da odobri bord direktora te međunarodne institucije, uslov je naše makroekonomske stabilnosti.

Najkasnije sledeće nedelje, kako je najavio Jelašić, treba da se završi memorandum između Vlade, NBS i Agencije za osiguranje depozita oko stabilnosti i likvidnosti finansijskog sektora, a u njega će biti uključeni i „konkretni mehanizmi i cifre”, što je uslov aranžmana sa MMF-om.

Guverner je ocenio da je neophodno da se donesu hitne i konkretne mere za ublažavanje efekata turbulencija izazvanih svetskom finansijskom krizom i da će budžet Srbije u tome imati ključnu ulogu.

Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 1937 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda