Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

HORGOŠ-POŽEGA

28. 03. 2008.

HORGOŠ-POŽEGA - Vlada Srbije odbacila je danas većinom glasova Predlog Ministarstva za infrastrukturu o započinjanju radova na izgradnji autoputa Horgoš - Požega, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Radi se o "pravoj destrukciji ekonomskog razvoja zemlje", ocenio je premijer Vojislav Koštunica, komentarišući uoči sednice odluku ministara Demokratske stranke koji čine većinu u Vladi Srbije, da glasaju da se zaustavi planirani početak radova na izgradnji autoputa Horgoš-Požega.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da autoput Horgoš-Požega ne bi trebalo da se gradi bez čvrstih bankarskih garancija, jer "nije cilj da se započne gradnja autoputa, već da autoput bude završen".

Prema oceni predsednika Tadića, početak gradnje autoputa bez garancija bio bi u suprotnosti sa elementarnom logikom.

"Drugi način da se autoput izgradi je kroz kreditne linije koje država sama može da dobije, ali tada nema potrebe da neko kroz koncesioni ugovor dobije pravo na gradnju autoputa, već se onda raspisije druga vrsta tendera", objasnio je Tadić.

"Zbog ove nerazumne odluke neposrednu odgovornost za sve moguće dugoročne loše posledice po ekonomski razvoj zemlje snosiće sadašnji ministri iz DS", kazao je premijer Koštunica.

Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je, da nije bilo pravih razloga za odlaganje koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i da je njeno odlaganje u punoj građevinskoj sezoni neodgovorno.

Preglasavanjem na Vladi, stopirana je koncesija, zaustavljeni su radovi i, projekt na kome se radilo tri godine neće biti realizovan, rekao je Ilić.

Prema Ilićevim rečima, ministarstva finansija i ekonomije su zauzela stav da se posao ne može započeti, jer postoji opasnost da se rizik obezbeđenja sredstava za izgradnju autoputa prebaci na budžet i građane Srbije.

Ministri DS i G17 predložili su da se rok za dostavljenje garancija odloži za 90 dana, ali premijer Vojislav Koštunica nije taj predlog stavio na glasanje.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da odluka vlade da odbaci Predlog Ministarstva za infrastrukturu o započinjanju radova na izgradnji autoputa Horgoš - Požega nije zasnovana na politici, već na "čistoj ekonomiji".

On je rekao da bi početak izgradnje autoputa Horgoš-Požega predstavljao finansijski rizik za građane, jer je postojala opasnost da se iznos, koji je koncesionar "Alpina-Por" trebalo da obezbedi za izgradnju, pretvori u javni dug i "tipično zaduženje".

Zbog današnje vladine odluke, izgradnja autoputa Horgoš-Požega najverovatnije neće početi 2. aprila, kako je ranije najavljivano.

Koncesionari "Por" i "Alpina" zatražili su da u prvoj godini sami finansiraju izgradnju autoputa pošto je finansijer "Dojče banka" saopštila da nije u mogućnosti da da garancije za izgradnju u predviđenom roku.

Deo vlade zahtevao je da koncesionari pre početka izgradnje daju odgovarajuće garancije da Srbija neće biti oštećena ukoliko koncesionari ne budu imali sredstva za izgradnju autoputa.

Predstavnici vlade i konzorcijuma "F C C-Alpine Majreder" potpisali su 30. marta prošle godine ugovor o davanju koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje autoputa od Horgoša do Požege.

Špansko-austrijski konzorcijum dobio je koncesiju na 25 godina, a rok za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege je pet godina.

Aneksima ugovora precizirano je da je 31. mart krajnji rok da koncesionar zatvori finansijsku konstrukciju i započne izgradnju autoputa, ali i počne da naplaćuje putarinu na postojećim deonicama.

Ukoliko se to do tada ne desi država zadržava deset miliona evra i raspisuje se novi tender.

Autoput, prema ugovoru, mora biti završen do 31. decembra 2012. ali i taj rok može biti produžen uz dogovor obe strane.

Autoput Horgoš-Požega trebalo bi da bude deo izgradnje nove saobraćajnice Beograd-Južni Jadran do crnogorskog primorja.

Koncesijom je predviđena izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Vlada je taj konzorcijum proglasila za prvoplasiranog ponuđača na tenderu za dodelu koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega u novembru 2006. godine, jer je za taj posao ponudio 800 miliona evra.

Za drugoplasiranog ponuđača proglašen je građevinski koncern "Por", koji je nastupio pod imenom Srpski konzorcijum sa svojim kooperantima, dok je trećeplasirani na tom tenderu bio konzorcijum nemačke firme "Štrbag" i francuskog "Buiga", a na četvrtom mestu su francuski "Vinči" i GNP.

Pet meseci posle potpisivanja ugovora, a na insistiranje predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša, pojedinih medija, kao i zahteva poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, osnovni tekst ugovora i većina od 19 pratećih aneksa konačno su objavljeni na sajtu Vlade Srbije krajem avgusta prošle godine.

Vlada je u oktobru prošle godine odobrila da u posao izgradnje autoputa Horgoš-Požega bude uključena i austrijska kompanija "Por", kojoj je španska kompanija F C C prenela 50 odsto svog udela u koncesionom preduzeću.

Većinski vlasnik kompanije "Por" je država Austrija.

Sredinom septembra 2007. godine, F C C je zatražila odobrenje od Vlade Srbije da ustupi polovinu koncesionih prava "Poru" iz Austrije, čime bi F C C samo tehnički izašao iz konzorcijuma, jer u preduzeću ostaje "Alpina", čiji je vlasnik u međuvremenu postao F C C.

Čitanja: 3255 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda