Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Hrana jeftina, ali su plate niske

20. 08. 2013.

Hrana jeftina, ali su plate niske - Hrana jeftina, ali su plate niske Hrana u Srbiji je, sudeći prema evropskoj statistici, 30 odsto jeftinija nego u EU. Ali, zato je prosečna plata tri puta manja nego kod Evropljana.

Građani Srbije kupuju po cenama sličnim onima u okolnim državama, pokazuju najnoviji podaci 'Eurostata'

U regionu, hrana je od naše jeftinija samo u Makedoniji, Bugarskoj i Albaniji, a skuplja je u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Po zaradama, međutim, „bežimo“ jedino Makedoncima.

Za ostalima zaostajemo znatno više nego cenovnici naših trgovina. Crna Gora ima 58 odsto, a Bugarska 49 odsto evropskog proseka kupovne moći. Makedonija je, pokazuju podaci „Eurostata“, najjeftinija za mnoge kategorije robe i usluga i po potrošačkim cenama u svim kategorijama je na 44, a Srbija na 53 odsto proseka cena EU.

Evropska statistika potvrđuje da su cene hleba, mesa i žitarica u našoj zemlji tek na 64 odsto proseka cena u EU, mleka i sira na 81 procenat, a alkoholnih pića na 78 odsto.

Cene obuće, odeće i elektronike u Srbiji su blizu proseka Evropske unije (EU) i više su nego u većini zemalja regiona.

Sudeći prema poslednjim podacima evropske statistike, prosečan građanin Srbije ipak ne živi tako loše. Njihov izveštaj pokazuje da kupujemo gotovo najjeftiniju hranu na Starom kontinentu. Ali, naši građani imaju i tri puta niži standard, od proseka EU, jer su za toliko niža i primanja.

Među svih 37 zemalja, Švajcarska pokazuje najviši nivo cena za meso i ribu, dok Norveška ima najveće cene mlečnih proizvoda, hleba i žitarica, pokazuju podaci „Eurostata“. U okviru EU, u Danskoj je najskuplje meso, kao i u Austriji, takođe i riba, hleb i žitarice, dok stanovnici Kipra najskuplje plaćaju mleko, sir i jaja.

Makedonija je najjeftinija za hleb i žitarice, dok Albanija ima najniže cene mesa. Među zemljama članicama EU, najniži nivo cena za skoro sve potkategorije ima Poljska, osim hleba i žitarica koje su najjeftiniji u Bugarskoj.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1182 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Hrana jeftina, ali su plate niske
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Hrana jeftina, ali su plate niske
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Hrana jeftina, ali su plate niske
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Hrana jeftina, ali su plate niske
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Hrana jeftina, ali su plate niske
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda