Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

INFLACIJA OKO 10 ODSTO

28. 12. 2007.

INFLACIJA OKO 10 ODSTO - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će inflacija na kraju godine biti oko 10 odsto, umesto planiranih 6,5 odsto, a bazna inflacija oko 5,4 odsto, i upozorio da će se rast ukupne i bazne inflacije nastaviti i u prvoj polovini 2008.

Na poslednjoj konferenciji NBS za novinare u ovoj godini Jelašić je rekao da je zbog inflatornih očekivanja Monetarni odbor podigao referentnu kamatnu stopu sa 9,5 na 10 odsto i najavio da će u sledećoj godini centralna banka voditi restriktivnu monetarnu politiku.

Prema njegovim očekivanjima, ukupna inflacija će u prvoj polovini 2008. godine biti dvocifrena, bazna inflacija će biti oko šest odsto, a posle toga obe stope bi trebalo da počnu da padaju.

Jelašić je rekao da je od ukupne inflacije od 10 odsto koja se očekuje do kraja 2007. godine, udeo rasta cena na malo pod kontrolom države iznosio 6,6 odsto.

Guverner NBS je ponovio da je zacrtani cilj centralne banke da bazna inflacija u narednoj godini bude u rasponu od tri do šest odsto i naglasio da se od tog plana neće odstupati. U 2007. godini NBS je ispunila cilj da bazna inflacija bude u okviru od četiri do osam odsto, tako da je očekivanih 5,4 odsto unutar tog okvira.

Govoreći o aktivnostima NBS na deviznom tržištu Jelašić je naveo da je u toku 253 radna dana ta banka bila aktivna svega 17 dana i to u januaru i februaru. Tada je intervenisala sa svojim deviznim rezervama, kao i pre nekoliko dana kada je prodala na deviznom tržištu oko četiri miliona evra da bi smirila nagli rast deviznog kursa.

U 2008. godini NBS će tržištu prepustiti da ono određuje kretanje deviznog kursa gde će tržište na osnovu ponude i potražnje odredjivati dnevno kretanje, a intervenisati samo u izuzetnim slučajevima da spreči preveliki rast ili pad u toku dana, rekao je guverner.

Izvor: [www.rts.co.yu]


Čitanja: 1987

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda