Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

INFLACIJA DOSTIGLA 11.8 ODSTO

31. 03. 2008.

INFLACIJA DOSTIGLA 11.8 ODSTO - Rastuća inflacija i spoljnotrgovinski deficit, najveći su problemi Srbije upozorava Radovan Jelašić

Na godišnjem nivou inflacija je dostigla 11,8 odsto, dok bazna inflacija u periodu od marta 2007. do sada iznosi sedam procenata. Jelašić kaže da je ubrzanje inflacije bilo očekivano i da su poljoprivredni proizvodi za godinu dana poskupeli 35,5 odsto, dok su naftni derivati skuplji 30,8 procenata.

Padu cena poljoprivrednih proizvoda doprinelo bi smanjenje carina i dažbina za uvoz, rekao je Jelašić navodeći da interventan uvoz pojedinih proizvoda nije dobro rešenje.

"Cene brašna i hleba su od marta prošle do marta ove godine povećane za 40 odsto što je najvise u regionu, a suša nije bila različita", naveo je Jelašić.

Prema oceni guvernera, aktuelnu makroekonomsku situaciju u Srbiji karakteriše rastuća neizvesnost na robnom, novčanom, deviznom i tržištu kapitala uz sužavanje obima prometa.

Osnovni uzroci su politička neizvesnost usled lokalnih i parlamentarnih izbora, nastavka evropskih integracija i statusa Kosova i Metohije, što se negativno odrazilo na spremnost stranih investitora da ulažu u našu zemlju. Na privredu Srbije nepovoljno utiču i kriza na međunarodnim finansijskim tržištima, rast svetskih cena energenata, sirovina i prehrambenih proizvoda.

Guverner Narodne banke Srbije očekuje da će krajem ove godine bazna inflacija ući u projektovani okvir od tri do šest procenata, pod uticajem restriktivnije monetarne politike, ali tvrdi da će radi smirivanja inflacije biti neophodne i mere fiskalne politike.

Poskupeli gotovo svi proizvodi

Inflacija u Srbiji iznosila je u martu 1,2 odsto, dok ukupan rast cena robe i usluga u prva tri meseca ove godine iznosi 2,8 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Direktor RZS Dragan Vukmirović izjavio je da su maloprodajne cene robe u martu veće za 1,5 odsto nego u februaru, a cene usluga su povećane za 0,2 odsto.

Posmatrano po grupama proizvoda, u martu su najviše poskupeli poljoprivredni proizvodi, za 5,4 odsto, a na poskupljenje je najviše uticalo povećanje cene povrća i voća, dok su cene jaja snižene.

Cene industrijskih prehrambenih proizvoda u proseku porasle za 0,9 odsto, a zabeležen je rast cena brašna, hleba, testenina, mlečnih proizvoda i svežeg mesa.

Piće je u proseku poskupelo za 1,6 procenata, dok su cene industrijskih neprehrambenih proizvoda porasle su 1,5 odsto. U toj grupi proizvoda zabeležen je rast cena električne energije za domaćinstva i derivata nafte, dok se cene ostalih proizvoda uglavnom nisu menjale.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2215 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda